Поділитись:

У США успішно клонували вимираючий вид тхора

Субота, 20 лютого 2021, 02:52
У США успішно клонували вимираючий вид тхора

Американські вчені успішно клонували тварину, що знаходиться на межі зникнення. Чорноногий тхір, на ім'я Елізабет Енн, став точною генетичною копією свого попередника, який помер 30 років тому.

Як пише Суспільне з посиланням на New York Post, клонована тварина допоможе урізноманітнити популяцію чорноногих тхорів.

Елізабет Енн народилася і виросла на фермі з розведення чорноногих тхорів Служби охорони рибних ресурсів і дикої природи в Форт-Коллінзі, штат Колорадо. Вона є генетичною копією тхора на ім'я Вілла, яка померла в 1988 році і чиї останки були заморожені.

За словами науковців, Вілла могла б передати свої гени природним шляхом, утім самець, що народився від неї, "не впорався зі своєю роботою", і її рід вимер.

Всі представники виду походять всього від семи особин, через що вони стали частіше хворіти. Також у тхорів частіше проявляються генетичні аномалії, які можуть заважати розмноженню в дикій природі. До 1981 року чорноногі тхори вважалися зниклим видом, утім у Вайомінгу випадково знайшли невелику популяцію.

Після вдалого експерименту вчені хочуть клонувати ще одну особину, на цей раз самця. Науковці сподіваються, що технологія клонування дозволить повернути зниклі види тварин.

Елізабет Енн і майбутні клони Вілл сформують нову лінію чорноногих тхорів, які залишаться в Форт-Коллінзі для вивчення. За словами науковців, наразі немає планів випускати їх в дику природу.

Що таке клонування

Клонування створює нову рослину або тварину, копіюючи гени виду тварини, що існує. Техаська компанія Viagen, яка клонує домашніх кішок за 35 000 доларів і собак за 50 000 доларів, клонувала коня Пржевальського та диких коней з Монголії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів