Поділитись:

У МОЗ спростували фейки про вакцину проти коронавірусу

П'ятниця, 05 березня 2021, 18:41
У МОЗ спростували фейки про вакцину проти коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я спростувало поширені фейки про вакцину проти коронавірусу. 

Інформацію опублікували у фейсбуці. 

Зокрема, спростовують такі чутки: 

  • Вакцина Covishield – це «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca.
  • У світі зафіксовані випадки смерті в результаті вакцинації проти COVID-19.
  • Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок.
  • Вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз.
  • мРНК-вакцини – генетична зброя, яка змінює наші гени.

Найпоширеніші фейки щодо вакцинації, яким не варто вірити:

Вакцина Covishield – це «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca. Це неправда. Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield – це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія. В Україні теж ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, та 22 лютого 2021 р. зареєстрували цю вакцину для екстреного застосування.

Індійський Інститут сироватки (Serum Institute) не має української національної GMP-сертифікації, а тому вакцину його виробництва мовляв не можна застосовувати. У МОЗ запевнили, GMP (належна виробнича практика) – це процедура, яка гарантує, що продукцію постійно виробляють і контролюють за стандартами якості, які відповідають її призначенню.

Всі індійські вакцини набагато гірші за європейські. Неправда, Індія посідає третє місце на світовому фармринку і саме країна забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцин. Індійський Serum Institute, який виробляє AstraZeneca (CoviShield), – це найбільше підприємство світу з виробництва вакцин, котре експортує свою продукцію до 140 країн. Препарати Serum Institute вже багато років використовують в Україні. Всі вакцини від Serum Institute мають відповідний висновок Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо якості та безпечності.

Люди можуть заразитися COVID-19 у результаті вакцинації. Це неможливо, бо жодна з вакцин не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок. Поширюється твердження, що нібито вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, а це, своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок. Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда.

мРНК-вакцини – генетична зброя, яка змінює наші гени. мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

Вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз. Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому — запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.У світі зафіксовані випадки смерті в результаті вакцинації проти COVID-19. У середині січня з’явилися повідомлення, що невдовзі після вакцинації Pfizer/BioNTech у Норвегії померли 33 людини у віці 75 років і старше. Мережею також поширюється інформація про випадки смерті літніх осіб чи медперсоналу в інших країнах. Аналіз, здійснений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, засвідчив, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертності від різних причин для людей цього віку і немає підстав вважати, що вони пов’язані з вакцинацією. ВООЗ наразі не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу, заявляє експертка організації Маріанджела Сімао.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів