Поділитись:

Ковельський історичний музей поповнився новими експонатами (фото)

Четвер, 18 листопада 2021, 19:33

Ковельський історичний музей поповнився новими експонатами – дитячий візок-колиска кінця XIX- початку ХХ ст. та столик середини ХХ ст.

Про це повідомляють на сторінці музею у Фейсбуці.

Зазначають, що після опрацювання обидва експонати чудово доповнять інтер’єри музейних кімнат, які відтворюють ковельські помешкання різних історичних епох.

«Столик має доволі привабливий вигляд. Його восьмигранна стільниця, облицьована натуральним шпоном горіха, з красивим малюнком, кріпиться до масивної, дерев’яної, різьбленої ніжки з трьома фігурними опорами. Стіл з висувним ящиком є прикрасою і функціональним доповненням інтер’єру музейної кімнати», – йдеться у повідомленні.

 

Додають, що предметом розкоші у свій час вважався і новопридбаний музейний експонат – візок-колиска. У XIX ст. така річ була надто дорога. Придбати її могли лише заможні люди.

«Це справжній витвір мистецтва, виготовлений з натурального різьбленого дерева, металів. Глибока люлька з секретним відділенням всередині оригінально обшита світлою шкірою й оздоблена кнопками-гвіздками, покритими круглими керамічними капелюшками. Знімний бампер ззовні перетягнутий темно-зеленим брезентом, а всередині – м'якою, світлою тканиною. Спереду візка – розкішна ручка, яка має керамічне покриття. Люльку можна погойдати, вона плавно переміщається по нерівній місцевості завдяки підвісним рем'яним амортизаторам. Усередині візка є ремінь безпеки. Скріплені осями металеві колеса підвищують маневреність візка», – підкреслюють у дописі.

 

Зауважують, що на початку ХХ століття попит на коляски значно виріс. Після першої світової війни зросла народжуваність і вартість виробів стала нижчою. Змінювався і їх зовнішній вигляд. Почали з'являтися все більше компаній з їх виробництва. Згодом коляски ще не раз зазнавали змін у ході різноманітних экспериментів.

Нагадаємо, що через махінації засновника та колишнього директора Музею історії сільського господарства на Волині – скансену, що в Рокинях, Луцька міська рада не має змоги законно фінансувати та розвивати заклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів