Поділитись:

Чи винні люди у зникненні мамонтів в Євразії: розповіли дослідники

Четвер, 18 листопада 2021, 01:37
Чи винні люди у зникненні мамонтів в Євразії: розповіли дослідники

Шерстисті мамонти, один з видів мамонтів, бродили Євразією тисячі років, а потім зникли. Ці величезні тварини з родини слонових зникли понад 4000 років тому, але що насправді призвело до їх вимирання? Вчені з Університету Аделаїди та Копенгагенського університету проаналізували скам'янілості й давню ДНК та використали комп'ютерні моделі, щоб простежити шлях вимирання шерстистих мамонтів протягом 20000 років.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

Існує поширена думка, що на шерстистих мамонтів полювали люди до їх повного вимирання. Однак, це не зовсім вірно, тому що ці величезні тварини були надто стійкими та надто могутніми, щоб на них було легко полювати. Вчені не впевнені, який вплив мала людина на вимирання шерстистого мамонта, і тому такі дослідження є настільки важливими.

Дослідники виявили, що було багато факторів, які були невіддільною частиною у початковому скороченні популяцій шерстистих мамонтів. Однак люди відіграли не найменшу роль і саме вони, в деяких випадках, прискорили вимирання шерстистого мамонта на 4000 років. Це показали аналіз давньої ДНК та деякі скам'янілості. Мамонти кочували по Сибіру 5000 років тому, і саме там люди полювали на них найбільше.

Девід Ногес-Браво з Копенгагенського університету сказав: «Наш аналіз посилює та краще вирішує питання щодо впливу людини, як рушійної сили скорочення популяції мамонтів в Євразії під час епохи пізнього плейстоцену. Це також спростовує поширену теорію про те, що лише зміна клімату знищила популяції шерстистих мамонтів і що роль людей була обмежена мисливцями, які здійснили фінальний удар».

Люди можуть не дивуватися таким новинам, адже м’ясо, шкіра і кістки мамонтів були цінним ресурсом для цих спільнот. Однак тепер вчені вважають, що вимирання шерстистих мамонтів в Євразії відбулося на тисячі років пізніше, ніж вважалося раніше. Мабуть, вони виживали невеликими групами в менших місцях проживання, які мали відповідні умови навколишнього середовища та низьку щільність людей.

Отже, шерстисті мамонти зникли через зміну кліматичних умов, але люди безумовно прискорили вимирання цих величних тварин на кілька тисяч років. Є вчені, які виступають за клонування шерстистого мамонта, щоб повернути його, але нам доведеться почекати та подивитися, чи принесуть ці зусилля результати.

Нагадаємо, що у Туреччині знайшли скам’янілий скелет слона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів