Поділитись:

Просто посидьте до світанку: поради волинських лісівників для заблукалих

Середа, 30 серпня 2023, 09:42
Просто посидьте до світанку: поради волинських лісівників для заблукалих

За літні місяці у лісівників – десятки повідомлень про загублених у лісі. Десятки пошукових операцій спільно з поліцією, рятувальниками, військовими, небайдужими місцевими мешканцями. Приблизно таке ж відбувається щороку у ягідно-грибний сезон.

Про це розповіли на фейсбук-сторінці Поліського лісового офісу.

«Переважно все завершується щасливо. Але іноді такі «безпечні прогулянки в лісі» призводять і до біди», – йдеться у повідомленні.

Як не заблукати

100% дієва порада – не йти у незнайомі місця! Категорично не йти! Особливо, якщо ви погано орієнтуєтеся в природних умовах. Не йти самому! Не пускати дітей та літніх родичів! Відпочивати, збирати гриби та ягоди можна і ближче до доріг, сіл – там також усе росте. Не переходити межу, при якій ви втрачаєте контроль, перестаєте бачити і чути шум дороги чи населеного пункту.

Ви впевнені в собі – і все ж збираєтеся до лісу.

Тоді добре виспіться і зарядіть телефон. Візьміть воду, їжу. Одягніться відповідно – для прогулянок в лісі найкраще підходить вільний закритий одяг. Особливо це стосується ніг. Можна яскравий – але то вже на випадок, коли заблукаєте. Так вас буде легше знайти.
На телефоні налаштуйте зручний для вас навігатор. Не забудьте сказати родичам, куди йдете і коли орієнтовно  маєте повернутися.

Ви вже в лісі. Заблукали.

Найголовніше – не панікувати! Якщо це неможливо одразу, дайте собі час заспокоїтися, а тільки тоді приймайте якісь рішення.

  • Перше – дивимося, чи є зв'язок. Телефонуємо рідним. Завжди. Навіть якщо поки немає орієнтирів.
  • Можливо, поруч є стежка або невеликий струмок. Ще краще – дорога. Це завжди виведе до людей.
  • Іноді допомагає голосно покликати на допомогу.
  • Усі ліси розділені на квартали. Вони позначені відповідними стовпчиками. Знаходите такий – і телефонуєте рідним, називаєте цифри, а вони вже відповідно – звертаються в поліцію, лісову охорону.

Просто посидьте до світанку: поради волинських лісівників для заблукалих 

  • Гірше, коли нема зв’язку. Тоді потрібні знання з орієнтування. За квартальними стовпчиками можна визначити сторони світу. Зазвичай такі стовпи нумерують з півночі на південь і з заходу на схід.
  • Можна також постаратися і рухатися за квартальною сіткою. Тут знадобиться зосередженість.
  • При цьому треба бути уважними. Якщо хвойний ліс, наприклад, переходить у вільховий, це означає, що йде пониження ґрунту, скоро може бути болото – туди йти не варто.
  • Якщо зовсім стемніло, а ви так і не знайшли вихід, краще не ходити по лісі і не витрачати сили. Знайдіть якесь сухе підвищене місце –  і просто посидьте до світанку. Швидше за все, вас уже шукають.
  • Не бійтеся диких тварин. У лісах Волині та Рівненщини немає агресивних хижаків, які одразу першими нападають. Єдина умова – при зустрічі не біжіть від звіра і не повертайтеся до нього спиною.
  • Періодично перевіряйте телефон – чи з’явився зв’язок. Якщо так, одразу телефонуйте – за будь-якими  екстреними номерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
24 березня 2024
21 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
09:50