Поділитись:

Кожне четверте джерело водопостачання на Волині не відповідає нормам

Субота, 13 листопада 2021, 12:19
Кожне четверте джерело водопостачання на Волині не відповідає нормам

Під час здійснення перевірок вимог санітарного законодавства порушення встановлені у 53% випадків, тобто на кожному другому перевіреному об’єкті водопостачання України.

Про це заявила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час Форуму з екології та сталого розвитку в Києві.

Повідомляє про це пресслужба ДПСС у Волинській області.

«Норми, які встановлюють вимоги щодо якості води та діють сьогодні в Україні, не виконуються в дуже багатьох випадках. Нашими спеціалістами встановлюються порушення на кожному другому перевіреному об’єкті. Україна втрачає питну воду – і це стосується всіх регіонів нашої держави. Тому зволікання недопустиме, ми маємо активізувати роботу по всім цим напрямам», – зазначила Владислава Магалецька.

Як зазначають, у повідомленні серед найпоширеніших порушень, які виявляються на об’єктах централізованого водопостачання – порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин, зношеність обладнання та мереж, відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу, непроведення профілактичної промивки та дезінфекції водопровідних споруд тощо.

Таким чином, у Волинській області досліджено 400 зразків води питної, в тому числі 162 – з джерел централізованого та 238 – з децентралізованого водопостачання.

За результатами проведених досліджень виявлено відхилення від встановлених нормативів за санітарно-хімічними показниками (перевищення вмісту заліза) у 11,5 % проб з джерел децентралізованого водопостачання та у 28,5% – з джерел децентралізованого водопостачання.

За словами Владислави Магалецької, для того, щоб змінити ситуацію, необхідно максимально адаптувати законодавство України до європейських норм. Це стосується не тільки вимог до води, але й норм по використанню добрив та хімікатів. Також необхідно провести модернізацію мереж водопостачання та навести порядку у сфері їхнього використання. Крім того, потрібно провести реформу лабораторій, встановити дієві засоби контролю та збільшити відповідальність за порушення, що стосуються захисту водойм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
20 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
15:50