Поділитись:

Україна збудує стіну на кордоні із Росією та Білоруссю за 17 мільярдів гривень (відео)

Четвер, 11 листопада 2021, 20:10
Україна збудує стіну на кордоні із Росією та Білоруссю за 17 мільярдів гривень (відео)

Криза мігрантів на кордоні Білорусі та Польщі сколихнула всю Європу. Тисячі людей намагаються потрапити до ЄС, перетнувши кордон нашого сусіда – Польщі. Нині на білорусько-польському кордоні зібралося більше 3-х тисяч мігрантів з Близького Сходу. Ці події на Заході називають помстою проголошеного президента республіки Білорусь Олександра Лукашенка за накладені санкції.

Через велику кількість мігрантів Польща стягнула до своїх кордонів понад 12 тисяч військових, аби стримати їх, однак кільком групам все-таки вдалося прорватися.

Крім того, Польща заявила про можливу «збройну ескалацію» конфлікту через ситуацію на кордоні. На тлі подій в сусідніх країнах, 10 листопада президент України  Володимир Зеленський терміново скликав засідання Ради національної безпеки та оборони, на якому розглянули кілька питань. Серед них і безпека українських кордонів.

«Ви знаєте, що є питання загострення ситуації  на білорусько-польському кордоні, який знаходиться поруч біля нашої країни. Вчора відбулася велика нарада в міністерстві оборони. Ми заслухали всі доповіді стану справ», – каже секретар РНБО України Олексій Данілов.

А уже 11 листопада на Волинь прибув міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський та голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

Вони поїхали у село Грабове Шацької громади неподалік кордону з Білоруссю. Там, очільник МВС заявив, що для охорони державного кордону додатково залучили 8,5 тисяч військовослужбовців та поліцейських. Крім цього, чергуватиме також авіація МВС, зокрема 15 вертольотів.

Також за його словами державний кордон, як з Росією, так і з Білоруссю взагалі не облаштований з погляду інженерних споруд. Тому уже в наступному році на державному кордоні розпочнеться масштабне будівництво.

«Прийнято рішення профінансувати в бюджеті наступного року масштабні будівельні роботи інтелектуального кордону з Російською Федерацією і Республікою Білорусь. Вже наступного року ці роботи будуть розпочаті. Мова йде про проєктний зараз етап будівництво державного кордону, і якнайшвидше ці будівельні роботи будуть розпочаті», – зазначив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

В наступному році Державна прикордонна служба хоче збудувати інтелектуальний кордон із непрохідною стіною та камерами. За основу взяли кордон, який збудований між Туреччиною та Грецією. Коштуватиме це Україні – понад 17 мільярдів гривень за тисячу кілометрів кордону.

«Він є непрохідним ні для людини, ні для техніки. Наступний етап – слідова смуга, аркадна дорога для того, щоб прикордонні наряди мали можливість швидко реагувати на ситуацію, яка відбувається. І фіналом цієї системи є інтелектуальна система відеоспостереження, яка буде охоплювати всю ділянку державного кордону. Вона дозволяє працювати в автоматичному режимі, який практично зведено до нуля втручання людини», – розповів Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

Збудувати стіну хочуть якнайшвидше – за рік. Бо існує ризик, що таке ж може трапитися і біля українських кордонів. Наразі міністерство оборони інформує, що ситуація контрольована. Однак, підготуватися треба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів