Поділитись:

Археологи знайшли унікальні артефакти у Софії Київській (фото)

Четвер, 11 листопада 2021, 06:08
Археологи знайшли унікальні артефакти у Софії Київській (фото)

На території Національного заповідника «Софія Київська» археологи виявили стародавні артефакти, які датуються X століттям, і відносяться до дохристиянського або ранньохристиянського періоду.

Про це розповів завідувач сектору археологічних досліджень заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський у своєму Facebook.

Таким чином, дані знахідки старші за сам Софійський собор, який почали зводити в першій половині XI століття.

Вчений зазначив, що такий виявлений цікавий комплекс з «дософійського» поховання – «з тих часів, «коли ще звірі говорили»».

Він також опублікував фото артефактів, серед яких і прикраси, і гудзики, і ніж з дерев'яною ручкою.

У коментарях до публікації археолог уточнив, вони, ймовірно, відносяться до кінця Х століття, і можуть бути трохи старше масового хрещення великим князем Володимиром в 988 році жителів Києва.

Точніше визначити вік артефактів допоможуть подальші вивчення та аналізи.

 

Археологи знайшли унікальні артефакти у Софії Київській (фото)

Крім того, науковці в процесі розкопок знайшли також бронзовий енколпіон (хрест-релікварій), який є «ледь не першим цілим з території Софії Київської за усі десятиліття її досліджень».

Було визначено, що ця чудова знахідка може бути датована в межах першої половини XIII століття.

Відповідаючи на коментарі користувачів мережі з привітаннями та реагуючи на фразу, що археологам зараз вдалося натрапити «на золоту жилу», Бобровський зазначив: «Це все ж головний храм Русі та України».

«Ми кілька років кружляли довкола, у цьому – підібралися під самі стіни. Майбутні покоління археологів матимуть набагато більше, оскільки найцікавіше ми зберегли недоторканим», – розповів науковець.

Нагадаємо, археологи в Помпеях розкопали кімнату рабів, що дає більше розуміння про повсякденне життя помпейців, які загинули внаслідок виверження вулкану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 лютого 2024
20 грудня 2023
26 листопада 2023
19 листопада 2023
17 листопада 2023
21 серпня 2023
20 серпня 2023
05 серпня 2023
28 червня 2023
24 червня 2023