Поділитись:

Що буде з луцькою дитячою залізницею: у міській раді розповіли нові деталі (відео)

Вівторок, 09 листопада 2021, 16:50

У Луцькій міській раді розповіли, що планують робити із дитячою залізницею, яка з початком карантину припинила працювати, а навесні цього року і взагалі ледь не зачинилася назавжди. «Укрзалізниця», структурним підрозділом якої і є луцька дитяча залізниця, планувала закрити цей об'єкт у Луцьку. Коли у квітні-травні 2020-го із будівлі почали вивозити меблі та інвентар, вихованці дитячої залізниці та працівники забили на сполох. Вони почали збирати підписи, навіть вийшли на мітинг, аби тільки залізниця продовжила свою роботу. 

Пізніше Луцьк задекларував наміри взяти об'єкт собі на баланс, і з літа місто активно веде переговори з «Укрзалізницею». 

У коментарі журналістам сайту луцьких новин «Конкурент» міський голова Ігор Поліщук розповів, що буде із дитячою залізницею у Луцьку, та на якому етапі зараз розв'язання цієї проблеми. 

«Ми вийшли на новий етап переговорів з «Укрзалізницею» і з профільним міністерством, і наразі є згода щодо того, що  нам її передадуть у комунальну власність. На найближчу позачергову сесію готується проект рішення про надання згоди Луцької міської ради на прийняття в комунальну власність цієї дитячої залізниці. Побачимо, як буде рухатися питання після цього, але поки що є певний оптимізм», – каже він.

Коли залізниця врешті стане повністю «луцькою», місто планує повернути працівників, які там були, для того, щоб залізниця працювала далі.

«Вона буде передаватися на умовах збереження її цільового призначення та заборони на подальше відчуження. Тобто, ми не зможемо її перепродати або змінити цільове призначення даного об'єкта. І звичайно, ми подумаємо, як її оживити, зробити більш цікавою, тому що в останній час, відверто кажучи, вона була не настільки цікавою і функціональною, як могла би бути. Місту вона треба тому, що це частинка нашої історії. Це унікальна особливість, яку має далеко не кожне місто. Лише декілька міст в Україні таке мають. Це гарна атракція для дітей, тому що дуже багато дітей її відвідує. Там діє гурток залізничника для дітей. І це не настільки великі гроші для міста на її утримання в рік, як могло би здатися», – зазначив Ігор Поліщук. 

Довідково:
Луцька дитяча залізниця – установа позашкільної освіти та профорієнтації дітей на балансі «Укрзалізниці». Тут навчаються учні 5-11 класів, опановують головні залізничні професії. Протяжність залізниці складає 1,5 кілометра. Вона збудована вздовж річки Сапалаївка та курсує через ботанічний сад. Поїзд «Юність» рухається між двома станціями – «Росинка» і «Водограй». У вересні 2020 року стало відомо про наміри «Укрзалізниці» припинити роботу дитячої залізниці у Луцьку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів