Поділитись:

Вижити на одній кухні: Оксана Лєщинська розповіла, як не сваритися з невісткою

Середа, 27 жовтня 2021, 11:00

Відносини свекрухи і невістки – це одвічна тема, на яку багато жартують, про яку філософствують та дають чимало нібито дієвих порад. Між тим в Україні сформувалося справжнє свято – День свекрухи і тещі, яке відзначаємо 27 жовтня. Отож, в цей день сміливо можна вітати тих, хто подарував нам наші другі половинки.

Напередодні свята журналісти ІА «Конкурент» поспілкувалися з головною лікаркою КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксаною Лєщинською, яка вже восьмий рік має невістку. Їм вдалося вибудувати дружні та щирі стосунки, тож такий досвід може стати в нагоді кожній.

Син Роман познайомився з майбутньою дружиною, коли вони обоє навчалися у Луцькому політехнічному університеті. А от одружитися вирішили через два роки після знайомства. І саме – після ДТП, в яку потрапили, коли поїхали по квіти для викладачів. Зараз у Романа і Катерини двоє дітей – восьмирічна Ліза та п’ятирічний Дмитро.

Роман та Катерина з дітьмиРоман та Катерина з дітьми
 

– Оксано Петрівно, під час одного інтерв’ю, коли ми говорили про дитячі хвороби, ви зізналися про те, що завжди мріяли мати доньку. Чи змогла невістка стати для вас рідною?

– Так, я завжди хотіла мати доньку. Та ще й мріяла, аби її було звати Катя. Отож, Бог мені послав невістку з таким ім’ям. Вона у мене унікальна тим, що в ній поєднані краса, вихованість, розум і жіноча мудрість. Катя дуже творча: має хист до малювання, фотографує. Вона – берегиня домашнього затишку, бо любить свого чоловіка, гарно виховує дітей,смачно готує і вміє організувати побут.

– Як, на вашу думку, невістка повинна звертатися до матері свого чоловіка – мамо, Оксано Петрівно чи просто, грубо кажучи, «ей, ви»?

– Це має бути винятково вибір і прагнення невістки. Вона може звертатися так, як їй зручно, – на ім’я і по батькові, наприклад. А от «напрягати» її словом «мама», коли вона його буде видушувати з себе, вважаю, не потрібно. Головне – не у словах. Найважливіше, аби між невісткою і свекрухою була повага, бо якщо є нормальні відносини, то все інше не принципово.

– Якщо невістка  і свекруха живуть під одним дахом, як молодій сім’ї вибудувати власні кордони? Адже часто в родині виникає такий собі трикутник, де невістка – третя зайва.

Оксана Лєщинська з сином РоманомОксана Лєщинська з сином Романом
 

– На мою думку, краще молодій сім’ї жити окремо. В цьому запорука щастя і добрих відносин. Тоді багатьох можливих проблем, спричинених побутом, просто не виникатиме. Якщо ж такої можливості немає, то, звичайно, треба мати терпіння, не нав’язувати власних моделей поведінки вдома, адже в кожного свої побутові звички. Потрібно уступати одна одній і мати повагу. Проте це теоретично, а практично – це коли кожна сім’я – така собі закрита територія.

Ми з сім’єю сина живемо окремо. Я дала можливість невістці налагодити свій стиль сімейного життя і сімейні стосунки, виховувати дітей. Вони разом з сином із цим чудово справляються, бо дітям потрібен час, проведений саме з батьками. Їх потрібно завести у садок, у школу, на гуртки. Навіть найкраща бабуся не замінить мами і тата. Крім того, я маю досить насичений спосіб життя, оскільки працюю в дитячій поліклініці, займаюсь громадською і депутатською діяльністю. Та вони самі справляються. Навіть собаку мають. Хоча я думала, хто ж нею буде займатися. Але Катя – берегиня сімейного затишку, вона зуміла все в родині правильно організувати, бо Роман працює шість днів на тиждень на двох роботах.

– Чи погоджуєтеся з тим, що надмірна любов до сина псує його стосунки з дружиною?

– Така любов не тільки псує стосунки – це катастрофа для життя сина. Якщо мама починає налаштовувати сина, що, мовляв, твоя дружина не така, як я, то мені тут хочеться сказати фразу: «Одружися на мамі». Мама –  це мама, а дружина – це дружина. Це дві особи жіночої статі, які не можуть порівнюватися.

Кожна мама повинна розуміти, що син – це не її власність. Двадцять років він твій, а далі – цінуй його вибір. Мистецтво матері – вчасно відпустити сина в своє особисте життя. Адже основний період сини будуть жити не з мамою, а з дружиною.

Є анекдот на цю тему: приводить син для матері трьох дівчат і питає, хто, на її думку,може бути невісткою. Мама вибрала ту, яка найбільше подобається її синові. Син відповідає: «Я її найбільше люблю. Вона найгарніша, найрозумніша, правда?». А мати каже: «Ні, я її тому вибрала, бо вже ненавиджу». Отже, якщо цей анекдот буде в маминих головах, то вони будуть потім дивуватися, чому їхні сини розлучаються.

Тому я категорично проти надмірної опіки. Є чоловіки, які в 40 років ходять з мамою, і я вважаю це неправильним.

– Чи виникає у вас бажання переставити меблі у квартирі дітей, показати невістці, як правильно готувати страву, і сказати, у що ліпше вдягнути внуків?

– Якщо хочете допомогти дітям, то спочатку запитайте, чи їм потрібна ваша допомога. Якщо невістка у мене щось питає, то я їй кажу. Навіть стосовно того ж одягу для дітей, то вона коли купує щось для них, то радиться зі мною і скидає мені фото. Зазвичай у нас з нею смаки співпадають. Також і в інших питаннях.

Я не втручаюся і у виховання внуків. З ними можна спокійно піти у будь-який магазин, бо діти знають слово «не можна». Вони багато часу проводять на свіжому повітрі. У їхній сім’ї дотримуються здорового способу життя і харчування.

Був один момент, коли я приїхала до дітей і дивлюся, що каструлі стоять не так, як мені потрібно. Але я зразу себе зупинила і зловила на думці, що кожна господиня різна, і вона не поставить ті каструлі так, якби зробила це інша. І на цьому я для себе це питання закрила. Це – кухня невістки, її територія, і їй так добре.

Сім’я – це дуже велика праця. Нічого не приходить просто так. Це не свято, це – будні, побут, з яких треба вчитися робити радості і свята, прощати, поважати, любити, виділяти пріоритети. Тому створення щасливої міцної сім’ї – це не менш важливо, ніж мати успішну кар’єру.

Молода пара має свої принципи життя. І вони не завжди збігаються з принципами їх батьків. Це нормально і дуже класно мати свій погляд на життя, бо вони разом, вони дослухаються один до одного. І до цього потрібно ставитися філософськи, з розумінням та повагою до своїх дітей.

Якщо у сім’ї хтось вживає алкоголь чи, не дай Бог, хтось на когось руку піднімає, то батьки мусять втручатися. Але якщо втручатися у побут тоді, коли  він у гарному руслі, то крім шкоди нічого іншого не буде. Молода сім’я має пройти той етап становлення і зрозуміти, як їм разом ладнати. І їм не потрібні порадники, як це робити. Мабуть, через це доводиться проходити всім, просто хтось більш, а хтось менш емоційно, хтось швидше, хтось довше, бо це дві різні людини, які звикли жити окремо, а тепер мають навчитися жити разом. І тут вони не тільки про себе повинні думати, а й про те, що є прикладом для своїх дітей.

Дмитро та ЛізаДмитро та Ліза
 

– Оксано Петрівно, а як невістка ставиться до критики з вашого боку та чи прислухається до ваших порад?

– Я не критикую, а просто висловлюю свою думку. І ніколи не стверджую, що невістка неправа. І, як правило, тоді діти прислухаються. Ми завжди вміємо знайти компроміс у спілкуванні, і навіть якщо кожен залишається при своїй думці, то це не переростає у конфлікт. Ми нормально говоримо про речі, на які спокійно можна сказати «ні».

– Чи є у вашій родині традиції?

Родинні традиціїРодинні традиції
 

– Ми завжди всією родиною зустрічаємося у мене вдома 6 січня. Я готую на вечерю дванадцять пісних страв. Ця традиція була започаткована моєю мамою. Завжди має бути борщ з «вушками», пісні голубці. Без пісної вечері нам вже не свято. За маминим рецептом обов’язково готую домашню ковбасу, шинку, інші м’ясні страви, і всім з родини даю на наступний день того м’ясного. Також ми зустрічаємося на Пасху. По можливості зустрічаємося і зі сватами. Нехай це навіть буде спонтанна коротка вечеря. У нас такого немає, що я, наприклад, буду у Торчині і не заїду до свахи у гості. Наші традиції ми оберігаємо, вони зміцнюють родину і формують цінності, які передаються дітям, а це – любов, повага, відчуття єдності й підтримки.

Катя із свекрухою і мамоюКатя із свекрухою і мамою
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 січня 2022
16 грудня 2021
13:35
14 листопада 2021
02 листопада 2021
19:30
21 квітня 2021
08 травня 2020