Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин вівторка, 26 жовтня

Вівторок, 26 жовтня 2021, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин вівторка, 26 жовтня

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька і Волині за вівторок, 26 жовтня.

Про спортсменсько-єврейський конфлікт

Під час ремонтних робіт на території ДЮСШ «Динамо», що на Данила Галицького у Луцьку, замурували перехід, який з'єднував спортклуб і стару єврейську синагогу. Багато років цим переходом користувалися вихованці спортклубу, аби потрапити на другий поверх будівлі – колишня культова споруда із 60-х років минулого століття була спортзалом. 

Улітку 2021 року будівлю, яка є пам'яткою архітектури національного значення, віддали у користування ортодоксальній єврейській громаді Луцька. Боротьба за це тривала не один рік, і спровокувала не один конфлікт між керівництвом спортклубу і релігійною громадою. Так і не владнавши до кінця свої суперечки, євреї і спортсмени стали сусідами. 

Наразі на території спортивного клубу ведуть активні ремонтні роботи. На обох поверхах приводять до ладу старі, ще радянські приміщення, роблять сучасну систему опалення та анонсують майбутній «лофт». Приміщення, яке щільно прилягає до синагоги 16 століття, і яке збудували у післявоєнні часи, нині перебуває у приватній власності ГО «ФСТ «Динамо-Україна». Улітку на його базі створили дитячо-юнацьку спортивну школу «Динамо-прайд», і зараз співзасновники школи ведуть перемовини з містом про те, яку форму власності матиме ця школа – буде вона комунальною чи приватною. Принагідно спортсмени готують приміщення для комфортного заняття дітей.  У ході ремонту динамівці вирішили остаточно відмежуватися від релігійної громади, і у п'ятницю, 22 жовтня замурували перехід, який сполучав синагогу і спортклуб на другому поверсі.

Через це луцькі євреї не можуть потрапити у свої приміщення інакше, ніж через вузький перехід із гвинтовими сходами. Релігійну громаду така ситуація обурює.

Тепер тут ціла кімнатаТепер тут ціла кімната

Про майбутню набережну

У Луцьку обговорили проєкт концепції облаштування набережної вздовж Сапалаївки. У заході взяли участь представники експертного середовища: архітектори, урбаністи, екологи, велоактивісти тощо.

Обговорення відбулося у приміщенні ЦНАП 25 жовтня.

«Ідея цієї концепції належить лідерові нашої партії «Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрію Покровському. Важливою є саме ідея: за допомогою набережної вздовж Сапалаївки з’єднати спальний район із центром міста, та зробити її велопішохідною»,  – зазначив голова фракції «Громадянський рух «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер.

Політик додав, що у Громадянському русі «СВІДОМІ» розуміють, що проєкт досить непростий, але його можливо втілити. І в результаті його реалізації зона протяжністю понад п'ять кілометрів, що проходить середмістям Луцька, буде чистою й охайною.

Про розшук злочинця

Поліцейські ківерцівського відділення оголосили у розшук Дмитра Олексюка, 12 березня 1998 року народження,  жителя села Березолуки Копачівської громади.

Чоловіка підозрюють у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. 

Громадян, яким відомо, де перебуває розшукуваний, просять повідомити про це за номером: 050 97 86 838 або 102.

Головне у Луцьку: ТОП новин вівторка, 26 жовтня

Інші цікаві та важливі новини:

Надрукувати
мітки:
коментарів