Поділитись:

Чи законно висаджувати з транспорту невакцинованих пасажирів: пояснення юриста

Середа, 20 жовтня 2021, 11:43
Чи законно висаджувати з транспорту невакцинованих пасажирів: пояснення юриста

фото ілюстративне

З 21 жовтня в Україні набирають чинності нові правила пасажирських перевезень в міжміському сполученні. Мобільні групи будуть сканувати QR-коди Covid-сертифікатів за допомогою спеціальних планшетів.

Проте, зі слів юриста, експерта з конституційного права з Центру політичних реформ Олександра Марусяка, якщо пасажирів без документів будуть висаджувати з транспорту, це стане порушенням Конституції, – повідомляє UBR.

Як зазначив експерт, подібні рейди суперечать Конституції, зокрема ст. 33, в якій громадянам гарантується свобода переміщення. 

«Це дитячий садок. У ст. 33 йдеться про те, що обмеження свободи переміщення можливо тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати отримали законну силу, то нехай ухвалять відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема», – зазначив Олександр Марусяк.

Також юрист додав, що в ст. 64 Конституції зазначається, що окремі обмеження прав і свобод громадян можуть встановлюватися із зазначенням строку дії цих обмежень тільки в умовах воєнного або надзвичайного стану. Ні того, ні іншого в Україні запроваджено так і не було.

Нагадаємо: з 21 жовтня їздити в міжміському транспорті зможуть тільки пасажири з COVID-сертифікатом, негативним тестом або документальним підтвердженням перенесеного коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів