Поділитись:

«Луцький модернізм»: збирають гроші на книгу про архітектуру Луцька (відео)

Субота, 16 жовтня 2021, 10:28
«Луцький модернізм»: збирають гроші на книгу про архітектуру Луцька (відео)

У Луцьку збирають кошти для випуску книги про архітектуру міста. В цій книзі зображено, як архітектура й місто змінюються від прискорення темпу життя.

Відповідний проєкт оприлюднили на платформі «Велика ідея».

Як зазначають автори проєкту, книга «Луцький модернізм» – перше комплексне видання про модерністську архітектуру Луцька, її цінність, історичні віхи розвитку і творців, представлення найкращих збережених та вже втрачених зразків.

Луцький краєзнавець Олександр Котис почав активно популяризувати архітектуру модернізму 2018 року, запустивши Facebook-сторінку «Луцький модернізм». Він розповідає, що існує пласт об’єктів, які пояснюють нам злами, досягнення й перипетії XX століття. В цій книзі зображено, як архітектура й місто змінюються від прискорення темпу життя, технічного прогресу, зрештою, війни. Розквіт у міжвоєння, зміна окупаційних режимів та закручування ідеологічних «гайок» радянською системою – усі віхи історії зчитуються у малюнку фасадів та вікон.

Окрім книги проєкт передбачає видання фотоальбому, де буде зібрано інформацію про основні модерністські об’єкти Луцька. Будуть використані світлини автора, фото з архівів та планів міста (Луцька, яким він міг бути), архітекторів, які тут працювали, тенденції, які були підхоплені й переосмислені.

До частини об’єктів додадуть QR-коди, за допомогою яких можна буде побачити, який вигляд вони мали раніше, якими є зараз або якими планувалося їх будувати. Електронне доповнення дасть можливість доступу до модерністських надбань Луцька зацікавленим із будь-якої точки світу.

Також автори проєкту проведуть серію екскурсій та створять відеоекскурсію на каналі «Фронтера». Організують презентацію книги на тематично-експертних заходах інших міст, аби привернути увагу експертного середовища. Проведуть навчання для представників Луцької та інших територіальних громад області щодо підвищення туристичної привабливості та збереження культурної спадщини через «малі» інтерактивні проєкти.

Загальний бюджет проєекту становить 100 тисяч гривень. За 11 днів до кінця збору коштів вдалося залучити понад 32 тисячі гривень від небайдужих лучан.

Нагадаємо, наразі триває робота над написанням сценарію до художнього фільму «МакМуха», події якого розгортатимуться у Луцьку. Це буде повнометражна фентезійна комедія, дія якої відбувається в 21-му та 16-му століттях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
27 січня 2024
31 грудня 2023
28 грудня 2023
16:38
08 грудня 2023