Поділитись:

В Україні дозволять медсестрам приймати рішення про щеплення

Четвер, 14 жовтня 2021, 07:39
В Україні дозволять медсестрам приймати рішення про щеплення

В Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», в окремих випадках приймати рішення про щеплення без участі лікаря.

Про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Відповідні зміни до наказу МОЗ України від 16 вересня 2011 року №595 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» оприлюднені для громадського обговорення.

«Запропоновані зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та сезону грипу, коли завантаженість медперсоналу дуже висока, та покращать доступність до захисту від вакциноконтрольованих інфекцій», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до здійснення щеплень будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з проведення щеплень і навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо).

Також передбачено, що за особою залишається право вибору – погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією. Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

У МОЗ наголошують, що здійснення щеплень молодшим медичним персоналом без участі лікаря є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу. Наприклад, у США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, а й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають студентів-медиків.

Нагадаємо, на Волині штам «Дельта» коронавірусу є домінуючим – його виявили у 99 % зразків носоглоткових змивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів