Поділитись:

Спалах поліомієліту: на Рівненщині – надзвичайна ситуація біологічного характеру (відео)

Субота, 09 жовтня 2021, 13:55

У Рівненській області в півторарічної дитини з багатодітної сім'ї діагностували поліомієліт. Ще в шістьох дітей з цієї родини знайшли вірус поліомієліту. 

Хлопчик, в якого підтверджений діагноз «поліомієліт», нині не стає на ноги, інформує ТСН.

Малюку рік та чотири місяці, він виховується в родині, де десятеро дітей. Коли він потрапив до лікарні, ноги вже були слабкі. Згодом діагноз підтвердили.

Дитина не вакцинована, батьки свідомо відмовлялися від обов’язкових щеплень з релігійних міркувань. Під час обстеження родини вірус виявили ще в шістьох дітей, але парезу кінцівок в них немає.

Це класифікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного масштабу, повідомили на сайті МОЗ України.

У суботу, 9 жовтня, в Рівненській області відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської області, на якій розглянули випадок захворювання на поліомієліт у Рівненському районі та заходи з недопущення поширенню захворювання на території області.

Ситуацію класифікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного масштабу. Головного державного санітарного лікаря області Романа Сафонова призначили керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та утворили штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Впродовж 14 днів – з 11 по 22 жовтня – в області відбудеться невідкладний «нульовий» тур вакцинації з використанням вакцини ІПВ у регіоні, де був зафіксований випадок (Rapid response vaccination (Round Zero)), для дітей до 5 років включно незалежно від раніше проведеної вакцинації. Наступні три раунди будуть тривати впродовж 90 днів та охоплювати усе населення області цієї вікової групи.

У Всесвітній організації охорони здоров'я цей випадок ідентифікують це як спалах і вважають, що вірус має зв’язок з вірусами афгансько-пакистанського походження, які зараз циркулюють у Таджикистані, заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Комісія ТЕБ та НС також прийняла рішення про те, що невакцинованих дітей не будуть допускати до навчання. Для таких дітей забезпечать іншими формами навчання.

Рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) у 2021 році є недостатнім, за 8 місяців 2021 року – 53,0 %. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показника в 95 % не вдасться.

Низькі рівні щеплень спостерігають в областях: в Херсонській – 40,7 %, Івано-Франківській – 42,2 %, Закарпатській – 43,1 %, Запорізькій – 46,2 %, Харківській – 46,5 %, в Одеській та Київській областях – 47,5 %. У Чернівецькій та Львівській – по 48,5 %, у Рівненській — 48,9 %. При цьому в Україні є достатня кількість ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету.

Довідково:
Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.
Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів