Поділитись:

Коронавірус - не причина відмовлятись від планової вакцинації

Неділя, 01 листопада 2020, 06:33

У Національній службі здоров'я України наголосили, що пандемія коронавірусу не є причиною, щоб відмовлятись чи відкладати вакцинацію.

Кожен пацієнт, який обрав свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатну вакцинацію, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Про це пише "ТСН".

Припинення або зменшення планових імунізацій загрожує новими спалахами інфекційних хвороб. В Україні громадяни можуть безоплатно планово вакцинуватися проти 10 інфекційних захворювань. Але за умови, якщо пацієнт обрав свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Тоді є право на безоплатну вакцинацію згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. 

Безкоштовна вакцина доступна від: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

Такі щеплення пацієнт може зробити безоплатно в комунальних закладах охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу, а також в приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

Вакцина БЦЖ робиться немовляті в пологовому будинку. Це також, як зазначають в НСЗУ, гарантована безоплатна послуга.

"Безоплатними є ті вакцини, які держава закуповує централізовано. Вакцини, які не входять до Календаря щеплень – рекомендовані. Їх купують в аптеці за власний кошт, а власне послуга проведення щеплення у сімейного лікаря безкоштовна. Транспортувати куплені в аптеці вакцини слід у спеціальних контейнерах із дотриманням холодового ланцюга. Інакше вони втратять ефективність", - йдеться в повідомленні.

До рекомендованих належать щеплення проти:

  • гепатиту А та В;
  • вітряної віспи;
  • менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекції;
  • грипу;
  • захворювань, для імунопрофілактики яких існує вакцина, зареєстрована в Україні.

Як зазначається, для вироблення адекватного імунітету від деяких хвороб необхідно декілька доз вакцини. Всі вони мають бути зроблені в певний проміжок часу, інакше захист втрачається.

Від грипу вакцинуватися потрібно щороку усім. А особливо тим, хто ризикує захворіти на грип чи постраждати від його наслідків найбільше. Це:

  • вагітні жінки на будь-якому місяці вагітності;
  • діти до 5 років;
  • літні люди 65+;
  • люди з хронічними порушеннями здоров’я;
  • медичні працівники.

"І грип, і коронавірусна інфекція - небезпечні захворювання. Вони можуть мати як легкий перебіг, який дозволяє лікуватися вдома під наглядом сімейного лікаря, так і ускладнену форму, що може загрожувати життю та потребуватиме госпіталізації. Обома вірусними інфекціями, на жаль, можна заразитися одночасно. В такому разі існує ризик серйозного ураження легенів та складного перебігу хвороби. Але від однієї з вірусних інфекцій є вакцина. Тож будь-яка розсудлива людина убезпечить себе та своїх рідних хоча б від ускладнень внаслідок грипу", - розповіли в НСЗУ.

Перш, ніж йти робити щеплення дитині або собі, треба переконатися, що ви не маєте симптомів COVID-19. А також в тому, що в вашій амбулаторії безпечність цього процесу організована належним чином. У НСЗУ радять кожному обговорювати планову та рекомендовану вакцинацію безпосередньо зі своїм сімейним лікарем: "Так ви можете перевірити календар щеплень, поставити будь-які запитання щодо вакцинації, переконатись, що не маєте протипоказань для проведення щеплення". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів