Поділитись:

В Україні відкрили майже 500 проваджень за фактами підробки COVID-сертифікатів

Вівторок, 05 жовтня 2021, 13:13
В Україні відкрили майже 500 проваджень за фактами підробки COVID-сертифікатів

За фактами виготовлення підроблених міжнародних сертифікатів вакцинації органи Нацполіції вже відкрили 486 кримінальних проваджень, 85 особам оголосили про підозру.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Начальник Департаменту кіберполіції Олександр Гринчак розповів про успішні кейси викриття причетних до виготовлення, продажу та використання підробленої COVID-документації.

«Громадяни, котрі виготовляють і продають підроблені Covid-сертифікати та ПЛР-тести, намагаються не лише обманути систему охорони здоров’я. Своїми діями вони наражають на небезпеку усіх оточуючих. Окрім цього, виготовляючи підроблену документацію, вони підривають авторитет держави на міжнародній арені, піддаючи сумніву легітимність українських Covid-сертифікатів», –  підкреслив Олександр Гринчак.

Перший заступник Міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб розповів про генерацію підроблених COVID-сертифікатів у застосунку Дія.

«Для того, щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в Дії, лікар має взяти на себе відповідальність і внести неправдиві дані до електронної системи охорони здоров’я. Це дуже легко відслідкувати, адже він підписує це своїм е-підписом. Спільно з Кіберполіцією ми ретельно відстежуємо випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів», – зазначив Олексій Вискуб.

Про вектор роботи Міністерства охорони здоров’я України розповіла заступниця міністра Марія Карчевич.

«На сьогодні ми вже направили листи-подання до власників 15 закладів охорони здоров’я, де, можливо, відбувалась підробка медичних даних, з вимогою відсторонити від роботи керівників установ. Очікуємо на вжиття відповідних заходів. По кожному з цих випадків правоохоронними органами ведуться розслідування», – зазначила Марія Карчевич.

Нещодавно Уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж та використання підроблених COVID-сертифікатів. Українцям, які свідомо використовують фейки, загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. Медпрацівники, які будуть вносити неправдиві відомості у бази даних, отримають штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А тим, хто підробки виготовлятиме та продаватиме, — штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

Олександр Гринчак також зазначив, що для ефективнішої протидії зазначеним правопорушенням всі підрозділи Національної поліції системно та злагоджено співпрацюють з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством охорони здоров’я та Державною прикордонною службою. У рамках взаємодії проводиться постійний обмін інформацією та вживаються відповідні заходи для протидії вказаним правопорушенням.

Нагадаємо, в Україні розвиваються телеграм-канали, у яких пропонують послуги з виготовлення фальшивих сертифікатів про вакцинацію, результатів ПЛР-тестів та довідок про наявність антитіл. «Ділки» переконують, що сертифікат неможливо відрізнити від оригінального, адже він офіційно відображається у «Дії». Лікар насправді утилізує вакцину, однак вносить у державний реєстр відомості про проходження вакцинації «клієнтом», який замовив сертифікат у телеграм-каналі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
20 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024