Поділитись:

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат

П'ятниця, 24 вересня 2021, 11:00
«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат

В Україні можуть зобов’язати вакцинуватися від коронавірусу вчителів та державних службовців. У зв’язку із тим, що далеко не кожен бажає робити вакцинацію добровільно – у мережі побільшало анонімних телеграм-каналів, які пропонують підроблені сертифікати вакцинації. Фальшиві документи, за словами «ділків», неможливо відрізнити від справжніх.

Журналісти ІА Конкурент дізнавалися, на яких умовах можна «вакцинуватися» без вакцини.

За запитом «купити сертифікат вакцинації» пошукові системи видають, переважно, новини про те, скільки схем з продажу підроблених сертифікатів викрили правоохоронці. Однак, чомусь не відображають схеми, які ще не викрили. Зате ці канали відображаються у популярному меседжері Телеграм за тим же запитом. Ми відразу ж натрапили на два подібні канали.

Перший – виник лише кілька днів тому. Адміністратори каналу відразу публікують інформацію про повний «пакет послуг». Можуть оформити перше щеплення «заднім» числом, друге – в день оплати. Можуть поставити другу вакцину тим, кого «кинули», або тим, хто не хоче «колотися» вдруге. Обіцяють, що їхній сертифікат офіційно відображатиметься в державному додатку «Дія» вже через декілька годин після оплати.

Окрім того пропонують довідки про проходження ПЛР-тесту з будь-яким результатом: негативним чи позитивним. Купити можна й довідку про наявність антитіл. Ціна сертифікату складає 2 750 гривень, але відразу попереджають – може змінюватися в більший чи менший бік. Мабуть, «прив’язна» до курсу долара.

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат 

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат 

Для того, щоб отримати сертифікат, потрібно надіслати виконавцям персональні дані: прізвище, ім’я та по батькові,  місце реєстрації, ІПН, серію та номер паспорту, номер мобільного телефона. Після перевірки цих відомостей вас повідомлять, чи зможуть оформити сертифікат. Якщо так – вам надішлють номер картки, на який потрібно буде перерахувати гроші. Також ви можете обрати: перше щеплення оформляти «заднім» числом, або ж актуальним. У першому випадку сертифікат може бути готовим вже наступного дня, у другому – доведеться чекати 21 день.

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат 

Ми вдаємо, що плануємо їхати за кордон, тому нам дуже важливо, щоб при перевірці сертифіката не виявилось, що він підроблений. Адміністратор каналу у відповідь надсилає скріни переписок із «вдячними клієнтами».

«Сертифікат на місці, як і домовлялися, до поштової скриньки. Оперативно. На диску все з’явилося. Дякую!»,  – написав користувач Vov4iK.

«Довідку отримав, на сайті інфа вийшла, перевірили і без праці відпустили, п’ю коктейль на Мальдівах за ваше здоров’я», – відгукнувся користувач з ніком Guhasd.

«Все отримав, дякую. Місто Київ, вся угода пройшла за 4 години. На порталі все висвітилося, з роботи не поперли. Дякую вам!»,   – написав Viliams.

«Довідку отримав. Виглядає гідно, оригінал, на базі інформація так само відобразилася, чому я був дуже здивований. По оплаті, звичайно, були питання, але, тим не менше, все пройшло вдало. Раджу», – написав Jimijimi.

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат 

Звичайно, перевірити, чи відгуки залишили реальні люди, в анонімному телеграм-каналі неможливо. Ми не стали продовжувати експеримент далі і надсилати невідомим особам свої персональні дані. І не радимо це робити нікому, адже невідомо, в чиїх руках і з якою метою може опинитися ваша конфіденційна інформація.

Другий анонімний телеканал спочатку проводив виключно інформаційну кампанію проти вакцинації. А нещодавно вирішив, що пора діяти більш практично, тож пропонує своїм підписникам «вакцинуватися» без вакцини. Пишуть, що їхній сертифікат має всі штампи від лікаря та має юридичну силу. Над цим працює ціла команда: лікарі відповідальні за штампи та підписи, дизайнер – за зовнішній вигляд сертифікату, програмісти – за внесення даних до бази, а менеджери займаються консультуванням клієнтів.

«Якщо захворювання і правда самі йдуть на спад, так чому ж більшість людей примусово змушують вакцинуватися? Може, це чий глобальний план?»,  – запитують своїх підписників автори цього каналу і пропонують звернутися до менеджерки Катерини, яка радо відповість на будь-які запитання про вакцинацію.

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат 

Тож пишемо Катерині, що боїмося вакцинуватися, але хотіли б отримати сертифікат, щоб не стикатися з обмеженнями для невакцинованих.

«Можемо замовити на Вас вакцину, далі лікар її утилізує і робить внесок до бази даних ЄСОЗ», – пояснює їхню схему роботи менеджерка.

Наголошуємо, що нам важливо, щоб сертифікат був дійсним і відображався в усіх базах.

«Так, відмінностей ніяких не буде, бо по факту ніхто не зможе перевірити, були ви (на вакцинації – ред.) чи ні», – пояснює Катерина.

«Вакцинуватися» без вакцини: як і за скільки можна купити «липовий» сертифікат 

Якщо все, що описують у цьому телеграм-каналі, – правда, то можна лише уявляти і здогадуватися, яких масштабів зараз набирає підпільна «вакцинація» та скільки людей задіяно у цьому «бізнесі». Виходить, немає жодних гарантій, що людина із сертифікатом чи позитивним тестом на антитіла дійсно щеплена і не може бути носієм небезпечного вірусу. Який відсоток псевдовакцинованих – теж можна лише гадати, адже кількість підписників подібних телеграм-каналів активно зростає.

До слова, відповідальність за підробку та використання підроблених сертифікатів можуть посилити. Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт, який встановлює відповідальність за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень. Документ передбачає кримінальну відповідальність не лише для осіб, які підробляють сертифікати, а й для медичних працівників, які вносять неправдиві відомості про вакцинацію. Притягатимуть до відповідальності й громадян, які свідомо використовують підроблені документи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ ліквідувала масштабну схему із виготовлення міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19.  Організували її зловмисники з Волинської, Львівської та Чернівецької областей. За даними слідства вартість одного підробленого міжнародного свідоцтва про вакцинацію становила 1 600 гривень. Щодня «ділки» виготовляли до 20-ти таких «документів». Здебільшого вдома. А в одній з областей навіть орендували для цього офіс. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів