Поділитись:

На Волині досліджували якість питної води

Субота, 02 жовтня 2021, 09:56

Протягом 9 місяців 2021 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області за участю представників власників/балансоутримувачів об’єктів водопостачання, комісійно обстежили 151 об’єкт водопостачання з проведенням необхідного комплексу лабораторних досліджень.

Про це стало відомо з сайту Волинської Держпродспоживслужби.

За результатами цих перевірок встановлено 48 порушень на об’єктах централізованого (водопроводах) та 27 – децентралізованого (локальних артезіанських свердловинах та трубчастих колодязях закладів освіти) водопостачання. 

Серед виявлених порушень: неналежна організація та дотримання зони суворого режиму санітарної охорони водозабірних споруд, відсутність робочих програм (графіків) виробничого контролю безпечності та якості питної води джерел питного водопостачання, відсутність результатів відомчого лабораторного контролю, потреба у заміні споруд водопідготовки, проведення ремонтних робіт обладнання, приміщень водопроводів, відсутність підтвердження (актів виконаних робіт) здійснення дезінфекції споруд та мереж водопостачання, неподання інформації до управлінь Головного управління про аварії та відключення на мережах систем водопостачання. Ці порушення фіксуються в основному на сільських водопроводах малої потужності.

Крім того особливу увагу спеціалісти Головного управління звертають на забезпечення доброякісною питною водою та стан водопостачання закладів освіти. Зокрема, відбулося 479 перевірок закладів дошкільної освіти та 809 – закладів загальної середньої освіти. Порушення вимог санітарного законодавства виявлено у 27 (2%) випадках. 

З метою оцінки якості питної води протягом цього року Волинська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби дослідила 232 зразки води питної, в тому числі 146 – з джерел централізованого та 86 – з децентралізованого водопостачання або 46 проб з підприємств питного водопостачання, 88 – з розподільчої мережі закладів дошкільної освіти  та 98 –закладів загальної середньої освіти. 

За результатами проведених досліджень виявлено відхилення від встановлених нормативів за санітарно-хімічними показниками, зокрема, за вмістом заліза: 

  • 2 (0,9%) водопроводах Старовижівської та Ратнівської ТГ Ковельського району;
  • 27 (11,6%) дитячих закладах  (13 (5,6%) ЗДО та 14 (6%) ЗЗСО) Володимир-Волинської та Іваничівської ТГ Володимир-Волинського району, Підгайцівської, Олицької та Рожищенської ТГ Луцького району, Камінь-Каширської ТГ Камінь-Каширського району, Ратнівської, Турійської та Шацької ТГ Ковельського району.

Водночас перевищення вмісту заліза може бути спричинено як зношеністю мережі водопостачання, так і його природним надлишковим вмістом у водовмісних ґрунтах, де формуються підземні води регіону.

За мікробіологічними показниками досліджена вода відповідала нормативам, що передбачені ДСанПіН 2.2-4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

До того ж централізоване водопостачання населення Волинської області здійснюється лише з підземного водоносного горизонту, який, у порівнянні з поверхневими водами,  захищений від прямого техногенного та антропогенного забруднення.

Задля усунення виявлених порушень, головам територіальних громад, керівникам комунальних підприємств, закладів освіти надано 29 пропозиції, скеровано 13 приписів. Встановлено контроль за їх виконанням. Крім того складено 16 протоколів (13 – на керівників дитячих освітніх закладів) про адміністративне правопорушення та винесено 16 постанов про накладання адміністративних стягнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів