Поділитись:

12 пласких питань про гори: що треба знати новачкам

Понеділок, 27 вересня 2021, 10:00

27 вересня у світі відзначають День туризму. Отож, журналісти ІА "Конкурент" поспілкувалися з лучанином, учасником Революції Гідності та бойових дій на сході України у складі добровольчого батальйону «Азов» Олексієм Кушнєром, який про гори знає все. Каже, що не просто так обрав собі нік «neprogory» – бо це не про гори, а про любов до них.

"Ходжу, воджу, «заражаю» таким видом відпочинку. Я просто це люблю. Найвища вершина, на яку поки що вдалось піднятись, – Казбек 5054 метрів, Сакартвело", – розповідає Олексій Кушнір та відповідає на наші пласкі питання.

 

 

1. Хочу в гори. Це дорого?

Чи це дорого? Насправді – ні. Для доїзду можна обрати бюджетний залізничний транспорт, готувати самому, а не харчуватись в закладах. Значну частину спорядження та одягу завжди купити на секонд-хенді.

2. Чи може турист вижити на одній вівсянці?

Турист не зможе прожити лише на одній вівсянці – похід це дуже енергетично затратна справа і енергію постійно потрібно поновлювати, щоб почувати себе комфортно. Їжа має бути повноцінною та звичною для організму, щоб не було «сюрпризів».

3. Скільки потрібно мати з собою води?

 

Щодо води, то все залежить від маршруту. Багато з них часто йдуть біля річок та на маршруті є багато джерел, а вода в Карпатах смачна, її можна вживати без попередньої обробки. Головне перед початком ходу промоніторити на карті, де є джерела води.

4. А без чого не можна вирушати в гори?

Чи не найголовніше, коли ви хочете йти в гори, це навігація. Про неї потрібно подумати завчасно. Якщо є досвід користування паперовими картами – круто, якщо ж ні, то, як мінімум, завантажити додатки-навігатори, такі як OsmAndMaps чи Mapy.cz. Вони працюють навіть за відсутності мережі. Важливо не забути павербанк – телефони зазвичай розряджаються в найбільш несподіваний момент.

 

5. Як не взяти зайве з собою?

 

Насправді це приходить з досвідом. Коли повертаєшся додому і починаєш витягати речі, які ні разу не використав за виправу, приходить розуміння, що не дуже то вони були треба. Найкращий лайфхак – невеликий рюкзак: що помістилось, те помістилось.

6. А скільки може важити рюкзак?

Вага рюкзака може бути різною, все залежить від того, чи це легка прогулянка з проживанням в цивілізації, чи виправа на кілька тижнів. Не треба починати з дійсно важких виправ, а збільшувати навантаження поступово. Мій рюкзак на триденний похід українськими Карпатами важить приблизно 12-14 кг.

7. Чи можна зігрітися спиртним, якщо я замерзну?

За допомогою алкоголю насправді неможливо зігрітись. Гори – це місце, де треба мати ясний розум, тому алкоголь хіба як додаток до чаю, а не спосіб зігрітись. Я, наприклад, полюбляю додати до гарячого чаю 20 грамів трав'яного лікеру. Зігрівати не зігріває, але настрій піднімає. Якщо хочеться випити, для цього є купа крутих закладів у Франківську, коли спустишся з гір.

8. А каву в горах можна пити?

Щодо кави – все в міру. Вона має сильний сечогінний ефект, тому багато її пити я б не радив. Але якщо ви звикли прокидатись з чашечкою цього запашного напою, то чому в цьому собі відмовляти?

9. Якщо я боюсь диких тварин, мені не варто йти в гори?

Зустріти диких тварин в українських Карпатах – це велика рідкість і удача насправді. Бо вони бояться вас більше, ніж ви їх. Тим більше вони чують запах людини і оминають маршрути, де ходять туристи.

10. А можна взяти з собою собаку?

 

Щодо собак в горах, то не все однозначно. Брати їх з собою можна, але вони мають бути оброблені від кліщів. Також потрібно постійно контролювати водний баланс, берегти їх від інших людей та тварин, особливо інших собак, які охороняють отари овець.

11. Якщо я загубилась, то потрібно стояти на місці?

Все залежить від ситуації: якщо це шторм, то шукати прихистку, якщо знаходитесь на маршруті, то можна і побути на місці. Але краще рухатись в напрямку населеного пункту. Головне – не зходити зі стежки. Так вас знайдуть швидше.

12. Чи варто тренуватися перед походом, бо що, якщо сил забракне?

Тренуватись треба не для гір, а для себе. Тримати себе у формі це круто: і почуваєш себе добре, і виглядаєш гарно, і будь-які вершини вам стануть під силу.

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів