Поділитись:

Через дотик передається любов: 13 пласких питань дитячому масажисту

Субота, 20 березня 2021, 12:00
Через дотик передається любов: 13 пласких питань дитячому масажисту

Існує думка, що діти, яким роблять масаж у перший рік життя, швидше розвиваються, починають повзати, стояти, ходити. Але чи так це насправді і чи настільки необхідний масаж, ІА "Конкурент" розпитало у фахівця – дитячого масажиста вищої категорії, реабілітолога, інструктора  ЛФК КП "Будинок Дитини" Наталії Панасюк, яка працює з дітьми вже понад 14 років.  

1. Навіщо дитині робити масаж?

Як навіщо? Перш за все, це – стимуляція всіх органів і систем. Також масаж поліпшує кровообіг, насичуючи таким чином організм киснем і водночас сприяє виведенню з нього продуктів обміну, стимулює серцево-судинну систему й імунітет, нормалізує м'язевий тонус, поліпшує еластичність шкірних покривів і сприяє нормалізації травлення.

2. Які проблеми можна вирішити таким чином?

В принципі, проблеми, які вирішуються за допомогою масажу, я перерахувала вище.

3. Скільки сеансів потрібно, аби дитина стала здоровою?

Це залежить від організму і глибини ураження того чи іншого органу. Курс масажу в лікувальних закладах – це 10 процедур. Але цього достатньо лише у тому випадку, якщо це – профілактичний масаж. Якщо є проблема, то такі діти часто потребують декількох курсів на рік.

4. Чи варто робити дитині масаж для профілактики?

Через дотик передається любов: 13 пласких питань дитячому масажисту

Варто. Тому що дотик до тіла і м'яке погладжування сприяють розслабленню, заспокоюють. А глибоке – допомагає поліпшити венозний відтік, стимулює приток артеріальної крові до м'язів. Така дитина буде навіть швидше розвиватися, це сприяє її фізичному розвитку.

5. Що дитина відчуває під час та після масажу?

Якщо правильно виконувати масаж, то знімається напруга, поліпшується у дитини самопочуття і знімається біль. Масаж заспокоює нервову систему.

6. З якого віку дитині можна робити масаж?

При серйозних ураження можна робити з першого місяця життя, якщо є лікарські призначення. Якщо для профілактики, то з трьох місяців.

7. Що ти робиш, коли дитина плаче і ти не можеш її заспокоїти?

Людина повинна бути наповнена любов'ю. Коли я кладу руку на дитинку, то через дотик повинна передати свій спокій, а не роздратування.

Через дотик передається любов: 13 пласких питань дитячому масажисту

8. Чи втручаються в процес мами? Чи часто говорять тобі, як правильно робити масаж?

Присутність мами може вносити певний дискомфорт, але це не проблема. З батьками потрібно домовлятися і знаходити компроміс. У деяких випадках краще, коли мама знаходиться на віддалі, якщо дитинка плаче. А інколи важливо тримати дитинку за ручку, цим самим вселяючи підтримку і гарнантуючи їй безпеку.

Щодо того, чи втручаються мами, то хочу сказати, що, не маючи медичної освіти, не варто підказувати спеціалісту, що та як робити правильно.

9. Чи може нашкодити масаж, який роблять мами немовлятам, надивившись відеороликів в ютубі?

Є багато прикладів, коли шкода від масажу є непоправною. Потрібно знати, як рухається лімфа, є багато ділянок, яких під час масажу торкатися не можна.

10. Які креми і олії не можна використовувати?

Всі знають, що маленьким дітям рекомендовано сухий масаж – без олій і кремів. Але для кращого розігріву все ж використовуємо дитячі олійки, якщо у дитини немає висипань. Протипоказані парфумовані олії. Вони не потрібні діткам.

11. Чи бісить тебе, коли пацієнти пропускають сеанси?

Через дотик передається любов: 13 пласких питань дитячому масажисту

Звичайно, ні. У кожного є свій ритм життя. І я ставлюся до цього спокійно.

12. За допомогою чого, окрім рук, ти робиш масаж?

Для покращення тактильної чутливості ми використовуємо маленькі м'ячики з так званими пухирцями. Такі методики для маленьких можна використовувати на відкриття долоньки чи простимулювати стопу, наприклад. Часто дітям це дуже подобається.

13. У яких випадках робити масаж категорично заборонено?

Категорично не можна при гострих захворюваннях серцево-судинної системи, підвищеній температурі і системних захворюваннях крові. Це є протипоказами.

Через дотик передається любов: 13 пласких питань дитячому масажисту

ЧИТАТЙТЕ ТАКОЖ:

 
Надрукувати
мітки:
коментарів