Поділитись:

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

Понеділок, 22 лютого 2021, 19:30
Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

Автор ілюстрацій – Олександр Грєхов

Леся Українка – феміністка, лесбійка, соціалістка, гравчиня ногами на фортепіано та багато іншого. Кожен чув хоча б один із цих "цікавих фактів", які з року в рік все частіше з'являються у тематичних підбірках до дня народження великої письменниці. І чим далі ми в календарі відходимо від цієї дати, тим більше міфів і небилиць про життя Лесі поселяється в головах наївних читачів. 

Ми на ІА "Конкурент" вирішили розвінчати поширені міфи про найвідомішу жінку в українській літературі. 25 воістину пласких запитань ми адресували лесезнавцю, доктору філологічних наук, доценту кафедри української літератури ВНУ імені Лесі Українки Сергію Романову. Відповіді на "шокуючі факти з інтернетів" дивіться у нашому матеріалі. 

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

1. Кажуть, Леся Українка вміла грати на фортепіано пальцями ніг. Це правда?

Ні. Тільки пальцями рук (посміхається – ред.) .

2. Чи була Леся Українка лесбійкою?

Ні. Ці міфи виникли тому, що ми хочемо сенсації. Ми хочемо стягнути з класика штати і сказати, що він такий, як і ми. Але класики, мені здається, не повинні нас цікавити нижче пояса. 

3. Чи є родичі Лесі Українки на Волині?

Ні, на Волині немає, і в Україні немає. Є у світах. Росія, Америка, Швейцарія, Латинська Америка. 

4. Чи справді у Лесі Українки наприкінці життя помінявся колір очей?

Так. У неї були сині очі, але наприкінці життя вони стали блакитними.

5. Який найцінніший експонат є у Музеї Лесі Українки у Луцьку?

У нас є її автографи, є її письмо, листи і листівки. Крім того, є прижиттєві фотографії, її речі, речі її сестер. 

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

6. До речі, про маму Лесі Українки говорять багато. А от про батька ні. Ким був батько Лесі Українки? Чим він займався?

Він не був публічною людиною. Він був правником. Чиновником доволі високим. Щось таке, як у нас зараз губернатор, але набагато кращий. Він був справжнім чоловіком і справжнім батьком. Він забезпечив усіх своїх дітей, і дав їм освіту. Він міг бути строгим, а міг бути м'яким і добрим. Був надзвичайно інтелігентним і освіченим.

Не розмовляв українською, швидше говорив суржиком. Але він читав українською, знав напам'ять багато пісень. Він фінансував українські видання: не тільки книги своїх рідних, але і загалом українські часописи. Входив у редколегію часопису "Київська Старина", був членом Луцького хрестовоздвиженського братства. Він був другом Франкові, і Франко дуже цінував цю дружбу. До того, що вже хворий Франко приїхав у Київ на похорони батька Лесі Українки. 

7. Чи була потреба в Лесі Українки самій заробляти на життя? Чим вона заробляла?

Вона заробляла літературою. 

Спочатку такої необхідності не було, оскільки вона мала родинну підтримку. Потім батько відписав їй її частину спадщини, і вона користувалася цими грішми. Але, як і всі інтелектуали, не цінувала грошей. І це, очевидно, було добре, бо гроші йшли на експедиції із записування українських дум, на підтримку українських часописів, українських письменників. 

До певного часу грошей вистачало. А потім вона перекладала, не тільки художні твори, але і документи – фінансові контракти і так далі. Вона не просила грошей. Українська громада могла би допомогти, але українська громада ніколи не думає про своїх великих. Як тоді, так і сьогодні. 

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

8. Чи справді Лесю Українку заарештовували за соціалізм?

Її заарештовували за політичну діяльність. І це кумедно, бо мали арештувати її матір.

Прийшли жандарми, у них було написано арештувати Ольгу Косач. А оскільки фотографій та інших ідентифікаторів не було, Леся сказала, що то вона, і пішла із жандармами. Тоді арештували пів Києва українського. За "нєблагонадьожнасть", як тоді казали. За те, що вони не хотіли бути росіянами, а хотіли бути українцями. Якщо конкретно говорити, то їх підозрювали в тому, що вони мають нелегальну літературу, поширюють проти батюшки-царя і Росії всілякі чутки і ледь не заколоти. 

9. Простими словами, чому всі так тащаться від Лесі?

Ті, хто "тащиться", класні. Від Лесі мало хто "тащиться". 

Тому, що вона на грошах. Тому, що їй пам'ятник стоїть. От ідуть волиняни, дивляться – університет імені Лесі Українки, і думають, що всі від того тащаться. А насправді її мало хто читає. Бо для цього треба думати, вникати, розуміти. А легше ж подивитися відосик.

10. Чим, просто кажучи, класна Леся Українка?

Вона класна, і все. Як це, чим? От у вас же ж є кохана людина чи мама? Вона ж класна. Ви знаєте, що в неї є недоліки, але вона класна, і ви не задумуєтеся, чого. 

Для мене вона класна своїм досвідом життєвим, своїми текстами неймовірними. Для когось – силою волі, а для когось – жіночністю. А для когось – що не боялася жити без шлюбу з чоловіком. Тут не можна чітко сказати. От сто доларів усім подобаються, а людина... Я допускаю, що вона не улюблена письменниця для когось. Але не визнавати, що це людина високого інтелектуального рівня, не можна. 

11. У тріо Франко – Леся Українка – Шевченка за які заслуги потрапила Леся?

Бо вона створила всіх нас. Вона наша мама. Це я без жодної іронії кажу. Без неї нас би не було, або ми були би геть інші. Вона показала, що українці можуть бути людьми високої духовної та інтелектуальної обдарованості. Що це не просто смішні дядьки, які п'ють горілку і б'ють одне одного по голові, а люди європейського рівня і значення. Вона це декларує усіма своїми текстами і життєвим досвідом. 

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

12. Чи є хтось із українських поеток, хто би вже перевершив внесок Лесі Українки в українську літературу?

Нема. І я думаю, не буде. Найближчим часом точно ні. 

Леся взагалі феномен української письменниці піднесла дуже високо. Зараз міряти прийнято наших видатних письменниць Лесею. Олена Теліга – друга Леся Українка, Ліна Костенко – третя, Оксана Забужко – четверта. За 150 років не народилося в українській літературі рівних їй. Реально рівнею їй у її часі був хіба Франко. 

13. Лесю часто порівнюють з чоловіками-літераторами?

Так. Зазвичай не на її користь. Кажуть, що вона слабша. В її часі казали, що вона плаче без кінця і в тому жіночому світику сидить. Казали, що щось вона непотрібне писала. Бо кому потрібні ті троянці і євреї? Про козаків пишіть, оце інтересно... (гірка іронія – ред..). 

14. Як Леся Українка підхопила туберкульоз?

Тут кілька версій є. Є версія, що в Луцьку на Водохреща люди ішли на Стир, а мала Леся побігла дивитися обряд. Кажуть, людей було багато, крига просіла, виступила вода, Леся намочила ноги і застудилася. Є версія, що вона заснула в Колодяжному біля струмка, і застудила руку, бо в неї були сухоти руки. Була версія, що молоко, яким її годували (а її вигодовували тваринним молоком), було від туберкульозної корови. Версія, що генетично передалося. Але в роду ні в кого не було туберкульозу, і до восьми років хвороба у неї не проявлялася. Кілька версій є, а яка з них правильна – ніхто не знає. 

15. Чи справді вона сиділа під "лесиним ясеном" і писала вірші? 

Це швидше міська легенда. Хоча, ніхто ж за нею не стежив.

В Луцьку, принаймні, написаний вірш "Надія". Тоді Лесі було 8 з половиною років. Хто знає, може, вона його там написала. Я б не заперечував це. Але вона любила працювати вночі, любила працювати в цілковитій тиші, зосереджено, щоб тільки "лампа і я", як вона писала. А під ясеном – це площа, багато людей, писати вміли не всі, всі би приходили і дивилися, що ж це вона там робить. Не думаю, що вона могла би там зосередитися. 

16. У тріо "Шевченко-Франко-Леся" хто крутіший?

Кожне круте по-своєму. У трикутнику який кут крутіший? Заберіть один – і не буде трикутника. А оці троє – вони збудували Україну. 

17. Леся була феміністкою?

Я би не називав її феміністкою, хоча останнім часом про це багато пишуть і говорять. Інша річ, що вона усвідомлювала, що жінка не менше може зробити, ніж чоловік, і вона має бути рівноправною з чоловіком у всіх питаннях. Вона так завжди поводилася, і те коло чоловіків, з якими вона спілкувалася, поважали її і вважали рівнею. 

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

18. Які були політичні погляди у Лесі Українки?

Вона була соціалісткою спочаткою. Потім соціал-демократія, при чому не всеросійського чи всеєвропейського, а українського скерування. Пізніше в неї з'явилися націонал-демократичні ідеї. Вона одна з перших у своєму часі говорила про необхідність повноцінної української держави – незалежного державного утворення зі своєю культурою, мовою, грішми і всім іншим. 

19. Чи були у Лесі Українки коти?

Вона вела кочовий спосіб життя, тому складно було завести кота чи будь-яку іншу домашню тварину. Звісно, в Колодяжному були і коти, і собаки, і коні. Собаки були у її батька, бо він був мисливцем.

20. Яке улюблене вино і улюблені квіти Лесі Українки?

Вино в родині пили. Леся Українка теж пила вино, наливки, слабоалкогольні напої. Про улюблене вино інформації нема, хоча в листах згадується, що вони його пили, на фото теж можемо побачити. Квартирант Косачів Нестор Гамбарашвілі привозив грузинське вино. 

Щодо квітів, Леся любила прості. Конвалії, півники, іриси навколо її будиночку в Колодяжному були насаджені. До речі, працівниці музею і досі насаджують іриси навколо будинку. Це така данина пам'яті. Після історії з Сергієм Мержинським вона полюбила троянди. Це були його улюблені квіти. 

21. Скільки у Лесі було чоловіків?

Складно підрахувати. Але їх точно не було десятками. Насправді, багато хто був захоплений нею. Варто тільки спогади тих чоловіків почитати! Бо на фото дивишся – вона не найвродливіша із сестер. Але це наші теперішні канони краси до цього привчили. Є ще такі речі, як харизма і енергетика. Чоловіки часто згадують, що от вона сидить, повертається у профіль – і все, це вже якась німфа, богиня. 

Рання любов Лесі – Максим Славінський. Потім Нестор Гамбарашвілі. Її найбільша любов – це Сергій Мержинський. І власне, її чоловік Климент Квітка.

22. Що було спільного у Лесі та Сергія Мержинського?

Однолітки, чисті душі, обоє прекрасно розумілися на мистецтві, зналися на літературі, музиці, живописі, театрі. Вони однаково любили Гайне, читали в оригіналі, однаково ангажовані в політичу діяльність. 

23. Наскільки багатою в матеріальному плані була Леся Українка за сучасними мірками?

В останні роки її життя лихварі приходили описувати майно. А от родина була досить заможна. Це не були олігархи чи мільйонери в сучасному розумінні, але це була родина з достатками. Батько і матір Лесі знали, куди вкладати гроші. В землю, в якісь виробництва. Матір вміло розпорядилася своїм приданим. Але теж ті гроші йшли на українські видання, на підтримку українських проектів. Це були люди заможні, але гроші вони витрачали не тільки на себе. 

Батько мав зарплатню, а крім того, вони мали землі, які здавали в оренду, мали в Колодяжному господарство, виробляли сир, мали величезний сад, і все це реалізовували. Крім того, були гроші в банку, і вони отримували дохід із відсотків. 

24. Який свій текст Леся Українка вважала найкращим?

Вона, звісно, як майстер, була незадоволена кожною своєю роботою, але, наприклад, Кобилянській рекомендувала "Камінного господаря" почитати, бо вважала, що це їй більш-менш вдалося. Але варто зазначити, що вона його переписувала, і скоротила майже вдвічі. Від "Лісової пісні" вона не чекала багато, але родинне коло – мати, сестри, дехто з оточення – оцінили дуже високо. 

25. Чи були у час Лесі Українки жінки, які могли скласти їй конкуренцію?

Хіба Ольга Кобилянська, але то зовсім інший жанр, зовсім інший психотип. Чоловіки їй складали конкуренцію. Десь до її рівня дотягує Коцюбинський. "Тіні забутих предків" можемо ставити поруч із "Лісовою піснею". Це два найвищі звершення в українській літературі 20 століття. 

Коти, вино та сексуальна орієнтація: 25 пласких питань про Лесю Українку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів