Поділитись:

Волинянин у КСУ розповів про поправки до законопроєкту про деолігархізацію

Четвер, 23 вересня 2021, 16:38
Волинянин у КСУ розповів про поправки до законопроєкту про деолігархізацію

Представник президента України в Конституційному суді, волинянин Федір Веніславський заявив, що парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки, членом якого він є, підготував 13 «комплексних поправок» до законопроєкту №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Про це пише Радіо Свобода.

За словами Венсілавського, під час формулювання поправок, було враховано багато суттєвих положень, які зробили застосування критеріїв цього закону більш чіткими, а також унеможливили уникнення внесення до реєстру осіб, які мають значний вплив на економічне та політичне життя країни.

«Ми уточнили дуже багато визначень. Доповнили перелік посадових осіб, які не були враховані в першій редакції. Уточнили наслідки внесення особи до реєстру олігархів. Тепер туди має подаватися інформація про підприємства, кінцевим бенефіціарним власником яких є ця особа. Уточнено положення про заборону фінансування олігархами політичної діяльності, мітингів, політичних партій, заборону здійснення внесків до виборчих фондів політичних партій та кандидатів, крім власних», – пояснив Федір Веніславський.

За його словами, депутати суттєво покращили законопроєкт, і він стане ефективним інструментом у боротьбі з впливом олігархів на політичне життя країни.

Відповідно до закону про регламент ВРУ, «після того, як комітет проголосував за визначальні, зумовлюючі поправки, якими є саме поправки у редакції, запропонованій комітетом, решта вважаються відхиленими – це імперативна норма регламенту», передають слова Веніславського у «Слузі народу».

15 квітня Володимир Зеленський анонсував законопроєкт, завдяки якому хоче зменшити вплив українських можновладців на державні процеси. 3 червня текст документа був оприлюднений на сайті Верховної Ради.

4 червня президент заявив, що збирається винести на всеукраїнський референдум питання про статус олігархів.

1 липня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила за основу законопроєкт «про олігархів». За це рішення проголосували 275 депутатів.

У документі, зокрема, йшлося про те, що рішення про визнання особи олігархом ухвалюватиметься Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету міністрів України, члена РНБО, Національного банку України, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України.

Рішення радбезу про визнання особи олігархом буде підставою для включення таких людей до реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Також у документі було зазначено, що люди внесені до реєстру будуть зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому законом України «Про запобігання корупції», а публічний службовець у випадку контакту з особою, включеною до реєстру олігархів, або її представником, буде зобов'язаний подати декларацію про контакти.

Нагадаємо, що сьогодні, 23 вересня, у Верховній Раді підтримали у другому читанні та в цілому президентський законопроєкт про олігархів № 5599. Законопроєкт «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» підтримали 279 парламентарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 грудня 2023
11:43
27 грудня 2022
25 жовтня 2022
13 вересня 2022
05 травня 2022
01 травня 2022
13 жовтня 2021
28 вересня 2021
20:15
18 вересня 2021