Поділитись:

Волинянин у Конституційному суді розповів, як повернути довіру до судів

Субота, 18 вересня 2021, 08:30

Довіру до судової системи в Україні вдасться відновити за умови ефективної реалізації судової реформи, що має на меті подолання саботажу цієї ініціативи.

Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на виступ волинянина, представника Президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський в етері програми «Украина на самом деле» телеканалу «Дом».

Він нагадав, що Рада суддів під формальним приводом не заповнила своєї квоти у комісії з відбору членів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Щоби комісія з відбору членів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів запрацювала, повинні були дати свої пропозиції три міжнародні партнери, і вони дали своїх висококваліфікованих, моральних, порядних партнерів. І трьох людей повинна була дати Рада суддів. І якраз Рада суддів під, м'яко кажучи, формальною підставою не змогла заповнити свою квоту в цій комісії», – сказав Веніславський.

Те ж стосується й Етичної ради, яка повинна оцінювати сумлінність, добропорядність членів Вищої ради правосуддя, наголосив представник Президента в КСУ.

«Тут така сама ситуація. Тому ні Вища конкурсна комісія з підбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), ні Етична рада на сьогодні не запрацювали», – продовжив Веніславський.

Рада суддів не змогла представити своїх кандидатів, оскільки частина кандидатів відкликали свої заяви, зазначив Веніславський.

«Були подані багато кандидатур, частина з яких останньої миті відкликали свої заяви про висунення своїх кандидатур. Частина мала якісь формальні підстави, що недостатньо чітко прописані якісь положення в їхніх документах і так далі. Тобто це явно схоже на протидію з боку суддівської влади реформуванню суддівської влади», – пояснив Веніславський.

Опір перезавантаженню судової системи на місцях вдасться подолати, щойно Етична рада та Конкурсна комісія виконають свої функції, переконаний він.

Проте вважати судову систему повністю корумпованою не можна, вважає Веніславський.

«Потрібно бути об'єктивним. І я б не став загально говорити про те, що судова система повністю корумпована. Річ у тому, що 90% судових рішень не оскаржуються та фактично сприймаються сторонами процесу. Це означає, що вони справедливі. Просто про них ми не знаємо, і про них немає жодного резонансу, тому що вони не виходять до широкого громадського обговорення», – деталізував Веніславський.

А ось близько 10% – це якраз ті найбільш резонансні скандальні справи, за якими формується ставлення громадян до судової влади, пояснив представник Президента в КСУ.

«Тому потрібно звернути увагу саме на найбільш одіозних суддів, найбільш скандальні справи. Щоби не приймалися необґрунтовані, несправедливі рішення, щоби ці справи справедливо висвітлювалися журналістами та громадянським суспільством. І довіра до судової влади, звісно, повернеться», – резюмував Веніславський.

Довідково:
Федір Володимирович Веніславський народився 16 травня 1969 року у смт Олика Ківерцівського району Волинської області.
У 2014 році брав участь у виборах до Верховної Ради як самовисуванець від одномандатного мажоритарного округу № 23 (Волинська область).
У червні 2019 року виступав як представник Президента України в Конституційному суді в судовому процесі щодо конституційності Указу президента з приводу дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Член Комісії з питань правової реформи з 7 серпня 2019 року.
На позачергових парламентських виборах 2019 року був обраний народним депутатом від партії «Слуга народу», будучи № 88 у списку. Безпартійний. Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
З 3 червня 2019 року є представником Президента України Володимира Зеленського у Конституційному Суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
12 березня 2024