Поділитись:

Як судноплавство вплине на екологічний стан річки Стир

Четвер, 23 вересня 2021, 11:01
Як судноплавство вплине на екологічний стан річки Стир

У Луцьку річку Стир активно розчищають від повалених дерев, замулень та сміття, щоб наступного року запустити нею вантажні перевезення.

У Луцькраді переконані, що перевезення річкою Стир значно розвантажать та збережуть дороги, на які з бюджету витрачають найбільше.

Журналісти Інформаційного агенства «Конкурент» вирішили дізнатись який вплив на екологічний стан води матиме поновлення активного транспортного руху річкою. 

«Поновлення річкою руху водного транспорту зменшить захаращення річки рослинами: різноманітними водорослями та деревами. Все тому що прискорюватиметься рух води в річці за транспортними засобами», – коментує ІА «Конкурент» очільниця відділу екології Луцької міськради Оксана Лисак

За її словами, найгіршим наслідком для стану води в річці може бути за тієї умови, якщо перевізники використовуватимуть несправні двигуни і з них протікатиме мастило, внаслідок чого утворюватимуться маслянисті плями, котрі негативно позначають на якості води, але якщо техніка буде справною, за її технічним станом увесь час слідкуватимуть, то це відбуватиметься вкрай рідко. 

«Наша річка, в останні роки після того як було припинено на ній судноплавство, почала потихеньку "вмирати", бо почали утворюватись "затори", через рослини які падають до води. За останні 3 роки було докладено багато зусиль, щоб усунути наслідки припинення цієї діяльності», – додає екологиня.

На думку посадовиці, судноплавство лише покращить прохідність річки та всі її природні характеристики.

«Як правило, якщо дотримуватись усіх умов, немає прямого зв'язку з поновленням судноплавства на річках із погіршенням стану місцевої фауни», – Оксана Лисак тлумачить вплив судноплавства на річкових тваринок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів