Поділитись:

Наступного року в Луцьку хочуть запустити вантажні перевезення річкою Стир (відео)

Четвер, 23 вересня 2021, 09:21
Наступного року в Луцьку хочуть запустити вантажні перевезення річкою Стир (відео)

У Луцьку річку Стир активно розчищають від повалених дерев, замулень та сміття, аби запустити нею вантажні перевезення.

Про це йдеться в сюжеті «12 каналу».

У Луцькраді переконані, що перевезення річкою Стир значно розвантажать та збережуть дороги, на які з бюджету витрачають найбільше.

«Ні для кого не секрет, що вантажні автомобілі, які перенавантажені в абсолютній більшості випадків, здійснюють найбільш негативний вплив на дороги. Тому, щоб продовжити строк експлуатації, зняти навантаження, є така думка. Пропрацьовується ця тема, економічна доцільність, можливість і все інше», – пояснює міський голова Луцька Ігор Поліщук.

Зі слів мера, перевозити вантаж Стиром будуть на баржах приватних підприємств. Він впевнений: попит на такий вид діяльності буде.

Такої ж думки і директор річкового судноплавства у Луцьку Олег Кербалай. Він саме нині активно займається підготовкою річки до судноплавства. Каже: ідея відновити вантажні перевезення Стиром – більш ніж реальна.

Нині важко підрахувати, скільки саме громада зекономить на ремонтах доріг. Утім Кербалай впевнений: це будуть десятки мільйонів гривень. А головне, що судноплавство збереже екологію.

Олег Кербалай запевняє: баржі для реалізації цього бізнес-плану є. Наразі їх п’ять, але цього, каже, цілком достатньо. Щоправда, людей, які мають звання капітанів та зможуть кермувати цим транспортом, – лиш двоє. Втім, переконує бізнесмен, в будь-який момент охочих можна відправити на навчання в Одесу. Звідти вони вийдуть капітанами.

Директор департаменту економічної політики Борис Смаль переконаний, такий бізнес точно економитиме гроші громади. Однак, аби розуміти, чи такий бізнес наповнюватиме бюджет, – треба напевне знати, скільки кілометрів та баржа із вантажем зможе пропливти.

Олег Кербалай запевняє: люди отримають набагато дешевший матеріал, бо ж із можливістю перевозити вантаж по воді логістика стане дешевшою.

І влада, і експерти запевняють: із відновленням вантажних перевезень Стиром бюджет громади не лише економитиме десятки мільйонів, але й зможе наповнювати його. Реалізувати такий бізнес-план на воді планують вже до кінця наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів