Поділитись:

У Ковелі збудують очисні споруди: де вони будуть

Неділя, 25 липня 2021, 14:30
У Ковелі збудують очисні споруди: де вони будуть

Фото ілюстративне

Майже 6 мільйонів гривень з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища перерахували волинським громадам на природоохоронні заходи. Серед них – будівництво нових очисних споруд, закупівля сміттєвих контейнерів, реконструкція меліоративних каналів.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, – пише інформаційне агентство «Волинські новини».

Зокрема, депутати заслухали звіт про перебіг виконання Регіональної екологічної програми «Екологія 2016-2022» за перше півріччя цього року. Зі слів очільника управління екології ОДА Валентина Кухарика, у 2021 році в обласному фонді охорони навколишнього середовища прогнозують надходження в 7 мільйонів гривень. З них 440 тисяч виділили управлінню екології та природних ресурсів облдержадміністрації, 406 тисяч – Волинській обласній раді і 5,669 мільйона гривень передбачили місцевим бюджетам на реалізацію природоохоронних заходів.

За ці кошти у місті Ковелі та Ковельському районі запланували такі роботи:

  • Виготовлення проєктно-кошторисної документації на об’єкт: «Нове будівництво локальних очисних споруд для очищення поверхневого стоку з території лівого берега річки Турія (в районі автомобільного мосту на вул. Незалежності) м. Ковель Волинської області». Сума субвенції для Ковельської громади – 126 тисяч гривень, розмір співфінансування – 54 тисячі гривень.
  • Виготовлення проєктно-кошторисної документації на об’єкт: «Нове будівництво локальних очисних споруд для очищення поверхневого стоку з території правого берега Ковельського водосховища (в районі вул. Лугова, вул. Подколоднова) м. Ковель Волинської області». Сума з обласного бюджету 126 тисяч гривень, співфінансування в сумі 54 тисячі гривень.
  • Нове будівництво локальних очисних споруд на вул. Пришкільна у селі Дубове Ковельського району. На це 400 тисяч гривень з обласного бюджету передбачили Дубівській сільській територіальній громаді. Кошти на співфінансування в сумі 200 тисяч гривень планується передбачити у липні на сесії сільської ради.
  • Капітальний ремонт русла річки Турія в районі вулиці Сагайдачного в Ковелі. На це передбачили 300 тисяч гривень, міська рада вже виділила співфінансування в сумі 150 тисяч.
  • Розроблення наукового обґрунтування підвищення ефективності використання внутрішньогосподарської меліоративної мережі Копаївської меліоративної системи з метою підвищення рівня водозабезпечення Шацького поозер’я. Передбачили 168 тисяч гривень, співфінансування передбачене рішенням Шацької селищної ради в сумі 72 тисячі гривень.
  • Завершення робіт за проєктом «Капітальний ремонт внутрішньогосподарських каналів К-71 та К-71-3 на території Світязької сільської ради меліоративної мережі осушувальної системи «Регулювання р. Прип’ять» на території Шацької селищної територіальної громади. Вартість – 83,5 тисячі гривень з обласного бюджету і 35,815 тисячі гривень з буджету Шацької громади.
  • Капітальний ремонт внутрішньогосподарських каналів на території Шацької селищної територіальної громади. На це передбачили 455 тисяч гривень з обласного природоохоронного фонду і 195 тисяч з бюджету селищної ради, з яких профінансовано 32 тисячі гривень.
  • Капітальний ремонт каналів внутрішньогосподарської мережі К-16-1, К-16-2, К-16-3, К-16-4, К-17, К-18-1 Прип’ятської осушувальної системи на території с. Здомишель Ратнівської селищної ради Ковельського району. 544 тисячі гривень з обласного бюджету передбачили Ратнівській селищній територіальній громаді. Громада ж виділила 86 тисяч гривень на співфінансування і вже підготувала проєкт рішення сесії щодо додаткового виділення 147,5 тисячі гривень, яке планують розглянути у липні.
  • Проведення заходів, які спрямовані на зменшення шкідливих викидів в атмосферне повітря (модернізація системи опалення шляхом заміни котла на тепловий насос), в амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Пульмо Шацької селищної ради. Проте громада запропонувала замінити котел на тепловий насос на іншому об’єкті – в садочку. На це передбачається 400 тисяч гривень.
  • Придбання спеціального обладнання (контейнерів) для екологічно безпечного роздільного збирання твердих побутових відходів на території Луківської селищної ради. На це запланували 50 тисяч гривень. Луківська сільська територіальна громада виділила також 20,9 тисячі гривень. За ці кошти уже придбали 21 контейнер.

Нерозподілений залишок з обласного природоохоронного фонду наразі становить 358,9 тисячі гривень.

Згідно з інформацією Валентина Кухарика, переважна більшість громад проводять тендерні процедури закупівель або ж очікують рішень сесій про виділення співфінансування на проведення робіт.

Урешті члени комісії ухвалили не пізніше вересня ще раз проаналізувати, як на місцях виконують заявлені природоохоронні заходи. Якщо громади не зможуть освоїти ресурси, кошти обласного природоохоронного фонду можуть відкликати на користь інших громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів