Поділитись:

Очисні споруди – одна з причин смороду, – луцький мер

Вівторок, 15 червня 2021, 13:07
Очисні споруди – одна з причин смороду, –  луцький мер

Очисні споруди в Липлянах є одним із джерел неприємного запаху. З часу будівництва у 1973 році жодних капітальних чи серйозних поточних ремонтів там не проводилось.

Про це сказав Луцький міський голова Ігор Поліщук під час оперативної наради 15 червня 2021 року, – повідомляє управління інформаційної роботи міської ради.

Зі слів міського голови, проблема з неприємними запахами є комплексною. На сморід скаржаться і мешканці сіл, які знаходяться не біля очисних споруд, зокрема з Підгайців.

"Разом з тим, не можемо відкидати, що наші очисні споруди є одним із джерел неприємного запаху. Вони збудовані у 1973 році і за цей час жодних капітальних чи серйозних поточних ремонтів там не проводилось”, – зазначив мер.

Директор КП “Луцькводоканал” Віктор Гуменюк розповів, що минулого року на підтримку та нормальне функціонування очисних споруд спрямовано близько 10 мільйонів гривень, що фактично відповідає сумі інвестиційної програми комунального підприємства.

“Очисні споруди щодоби приймають та очищають 50 мільйонів літрів стічної води, яка надходить з Луцька та п’ятнадцяти навколишніх сіл. Вони потребують масштабної реконструкції. Зараз ми над цим активно працюємо. Залучили кошти інвестиційного банку. Також проводимо реконструкцію і підготовку двох коридорів аеротенок, ремонтуємо первинні та вторинні радіальні відстійники... Вивозилось 8-10 тисяч кубічних метрів при потребі 40-50 тисяч. Усі мулові карти було перевантажено. В минулому році ми вивезли майже 60 тисяч тонн. Це фактично дворічний резерв. В цьому році плануємо вивезти близько ста тисяч тонн”, – повідомив директор КП “Луцькводоканал”.

Віктор Гуменюк додав, що минулого року вперше за 47 років проведено очистку одного біологічного ставка. Вибрали 1,5 метра мулу, що дало кращу продуктивність роботи одного витоку. Цього року на всі етапи очистки розпочали додавати біологічні добавки, щоб максимально допомогти очисним спорудам справлятись з роботою та максимально призупинити викиди в атмосферне повітря.

Активна фаза робіт з вивезенням мулу та реконструкції аеротенок закінчиться в першій декаді липня.

Також КП “Луцькводоканал” залучило до роботи консалтингову компанію, яка займається проєктуванням та очисткою. Разом з цим акредитованою службою здійснюють щоденний системний моніторинг якості повітря в санітарно-захисній зоні, щоб бачити, чи викиди перевищують допустимі норми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 вересня 2023
30 серпня 2023
09 серпня 2023
18 липня 2023
28 червня 2023
13 травня 2023
30 вересня 2022
31 серпня 2022
19:30
20 липня 2022
06 липня 2022