Поділитись:

Не було скандалів: чому не падають рейтинги політсил Луцька

Середа, 22 вересня 2021, 18:20
Не було скандалів: чому не падають рейтинги політсил Луцька

Нещодавно у Луцьку відбулося Сьоме всеукраїнське муніципальне дослідження, результати якого показали, що електоральні настрої лучан майже не змінилися з часу проведення місцевих виборів. 

Про те, які фактори могли сприяти такій політичній стабільності у місті, ІА Конкурент запитало у політичних експертів.

Зокрема, політолог Антон Бугайчук розповів, що рейтинги «ЄС», «Батьківщини» та «Слуги народу» у Луцьку тримаються, переважно, завдяки активності всеукраїнських лідерів цих політичних сил. А «За Майбутнє» дещо втратила, не зважаючи на всі зусилля щодо піару. 

Як зазначив політолог, реальний результат на виборах часто залежить не лише від стабільного рейтингу, але і від зусиль та фінансових вливань перед виборами, щоб мобілізувати електорат.

«Зважаючи на сильні позиції та постійні зусилля щодо піару, прогнозовано, що партія Ігоря Палиці, яка нині називається «За Майбутнє», претендує десь на третину голосів вже принаймні п'ять-шість років. В останні роки вони навіть трохи втратили, і це ми бачимо як за результатами попередніх виборів, так і муніципального опитування», – зазнчив Антон Бугайчук.

Щодо «Європейської Солідарності», то політолог підкреслив, що політсила дещо «просіла». Адже активність цієї партії зараз значно менша, ніж перед виборами. Антон Бугайчук звертає увагу на те, що депутати працюють, проте пересічний виборець бачить прапори «ЄС» в місті менше, тому на місцевому рівні їх починають потрохи забувати. Проте, на всеукраїнському рівні, додає політолог, партія достатньо активна, а у свідомості виборців рейтинги партій на місцевому та загальноукраїнському рівні часто нероздільні.

Та ж ситуація, додає Антон Бугайчук, і з партіями «Слуги народу» і ВО «Батьківщина». У тому, що вони мають 10% та 7% відповідно, на думку політолога, більше заслуга всеукраїнських лідерів та їх ядерного електорату, ніж роботи місцевих представників, які в плані розвитку партії практично не працюють.

«Майже на тих же позиціях з часу виборів лишається Громадянський рух «СВІДОМІ». Єдина зміна у їх стратегії роботи в тому, що тепер «СВІДОМІ» хочуть перестати бути партією міста Луцька і розширюють активності на прилеглі населені пункти та навіть інші громади. Якщо вони і надалі будуть розвивати структуру, мають шанс взяти більше», – прогнозує Антон Бугайчук.

А ось місцева «Свобода», на думку політолога, недооцінена. Антон Бугайчук вважає, що «свободівці» мають відносно міцний ядерний електорат із умовно патріотичних виборців старшого покоління, яких складно охопити опитуваннями. Проте, додає експерт, ці люди активно ходять на вибори і голосують за «Свободу» тільки тому, що вони позиціонують себе як націоналісти.

Також політолог додав, що порівнювати результати соціологічного оптування з реальними електоральними настроями – не зовсім коректно. Адже люди по-різному можуть відповідати на запитання в анкеті для соцопитування, і в бюлетені для голосування, де дійсно потрібно віддати свій голос за ту чи іншу політичну силу.

Не було скандалів: чому не падають рейтинги політсил Луцька 

Поділяє думку свого колеги і Юрій Кресак. Як зазначив у коментарі ІА Конкурент політичний експерт, «відібраний» у «Свободи» відсоток лежить у межах статистичної похибки, тож можна константувати, що й ця політична сила у Луцьку не втратила своїх рейтингів.

«Якби «Свобода» втратила 4-5% свого рейтингу, тоді було б відчутно, що щось відбулося. Насправді цей один відсоток лежить в межах статистичної похибки», – зазначає Юрій Кресак.

Також політолог наголосив, що політичний сезон в Україні лише розпочинається після літнього затишшя. На його думку, основна політична партія на місцевому рівна була зіграна ще минулого року.

«Те, що відбувається у місцевій політиці обласного центру Волині зараз – це коли провладна більшість може легенько сваритися між собою в кулуарах, але не публічно. Яка може узгоджувати свої позиції стосовного того чи іншого питання, і не більше», – вважає Юрій Кресак.

Саме у зв'язку із тим, що від часу місцевих виборів у Луцькій міській раді не було жодних політичних скандалів – практично всім політичним силам вдалося відносно зберегти свої початкові рейтинги.

Окрему увагу Юрій Кресак приділив політичним силам, які, відповідно до результатів опитування, не подолали 5% бар'єру.

«Ці політичні сили потрапляють в опитування, але насправді не мають шансів на потрапляння у раду. Тому ті партії, які стоять в «черзі», швидше за все, не достоять до бажаного для них результату», – вважає Юрій Кресак. 

Політолог переконаний, що Опозиційна платформа не має жодних шансів на Волині. Також зникають з політичної мапи області Аграрна партія та «Голос». Навряд може претендувати на прохід у раду «Сила і Честь» та Народний Рух України. Всі інші сили, на думку політолога, є політичними проєктами, які створювалися у певний час під певні політичні завдання, тож навіть не претендують на будь-які результати на місцевих виборах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів