Поділитись:

День українського кіно: відомі лучани розповіли про улюблені фільми (фото)

Субота, 11 вересня 2021, 12:55
День українського кіно: відомі лучани розповіли про улюблені фільми (фото)

В Україні кожну другу суботу вересня відзначається День українського кіно. Цьогоріч святкування припало на 11 вересня. За тридцять років незалежності України вітчизняний кінематограф значно виріс. Сьогодні українські режисери здатні змінати фільми, які гідно можуть конкурувати на світовому рівні. Та й деякі давніші фільми українських режисерів, зняті ще в радянські часи, назавжди увійшли до «Золотої скарбнички» світового кінематографу.

Журналісти ІА Конкурент запитали відомих лучан про їхні улюблені українські фільми.

Діячі культури, журналісти та лідери думок розповіли, які шедеври українського кіно люблять найбільше і чому. Ми попросили назвати по три улюблені фільми. Але мистецтво – справа тонко-індивідуальна. Хтось взагалі не дивиться кіно, хтось зміг назвати лише один улюблений, а хтось міг-би поділитися власним довжелезним списком українських фільмів, які варто переглянути кожному.

Захарій ТкачукЗахарій Ткачук
 

Керівник Молодіжного центру Волині, голова Асоціації Молодіжних працівників України Захарій Ткачук зізнався, що має один улюблений український фільм. 

«Мій улюблений фільм  «Пропала грамота». Це те кіно, яке розтягуєш на цитати», –  Захарій Ткачук.

Лідер волинської молоді каже, що це кіно зроблено добротно: там і шикарні актори, і казка, і подача.

Сергій ШараєвськийСергій Шараєвський
 

«Мабуть, це перший український фільм нової доби вітчизняного кінематографу, який вразив мене своїм рівнем та драматизмом», – Сергій Шараєвський.

Хто може знати більше про фільми, ніж один із їхніх творців? Запитуємо режисера Сергія Шараєвського про його ТОП-3. А він зізнається, що виокремити три улюблені українські фільми – завдання не з легких для нього. Тому ділиться своїм списком ТОП-10 і коментує, за що саме полюбив кожну зі стрічок:

  • «Поводир» – мабуть, це перший український фільм нової доби вітчизняного кінематографу, який вразив мене своїм рівнем та драматизмом.

  • «Захар Беркут» – добротний український історичний бойовик з голівудськими акторами в головних ролях.

  • «Ізі» – україно-італійський філософський фільм, який показує нам Україну очима італійця. Веселий і водночас сумний.

  • «Позивний Бандерас» – військовий бойовик на тему україно-російської війни.

  • «Донбас» – вражаючий фільм про реалії Донбасу, знятий на основі відео, які в свій час «гуляли» в Ютюбі.

  • «Погані дороги» – ще один чудовий фільм про Донбас та україно-російську війну.

  • «Наші котики» – прекрасна комедія про війну на Сході. «Зайде» тим, хто в темі, і для кого війна — це не «гражданскій канфлікт» чи «щось там десь там далеко».

  • «Перші ластівки» (серіал) – вважаю, що обидва сезони вийшли в авторів дуже достойно і розкривають справді актуальні для молоді теми.

  • «Козаки. Абсолютно брехлива історія» (серіал) – хочете розслабитися і посміятися? Цей серіал підійде. В ньому козаки – не якісь там п’янички чи танцюючі «хохли», а лицарі та вояки.

  • «І будуть люди» (серіал) – історичний драматичний серіал про Україну початку 20-го століття.

Андрій ТимчукАндрій Тимчук
 

«Можливо, після перегляду бодай частина сучасної молоді відмовилася б від російської музики та іншого шлаку країни-окупанта», – Андрій Тимчук.

Залюбки розповів про свої улюблені українські фільми арт-директор пивного клубу «Оболонь» («Кораблик») Андрій Тимчук:

  • «Пропала грамота» – культовий фільм, який неодноразово переглядав, хоча це не властиво для мене. Подобається гумор, постановка, гра акторів. Особливо, зважаючи на часи, коли він знімався. Виявляється, що радянська влада добряче порізала та покорегувала свого часу це кіно. Цікаво було б подивитись те, що режисер з самого початку закладав у цю кінострічку.

  • «Кіборги» – надзвичайно сильний фільм. Я навіть, здається, робив пост з рекомендацією показувати цей фільм школярам і студентам. Можливо, після перегляду бодай частина сучасної молоді відмовилася б від російської музики та іншого шлаку країни-окупанта.

  • «Мої думки тихі» - чудова картина. Трагікомедія, яка захоплює і цікавим сценарієм, і гарною грою акторів. Хотілося б побільше таких фільмів у кінотеатрах.

Катерина ТойКатерина Той
 

«Люблю з дочкою дивитися мультики, особливо в кінотеатрі. Приємно, коли якість і український виробник поєднані в прекрасному анімаційному фільмі», – Катерина Той.

А ось медійниця Катерина Той зізнається, що полюбляє українські мультфільми. Хоча, на перших місцях у її рейтингу – фільми:

  • «Захар Беркут» – точно! Через те, що відбулася вдала сучасна екранізація відомого твору.

  • «Мої думки тихі» – через тонкий гумор і висвітлення українського менталітету через призму двох поколінь.

  • «Микита Кожум'яка» – люблю з дочкою дивитися мультики, особливо в кінотеатрі. Приємно, коли якість і український виробник поєднані в прекрасному анімаційному фільмі.

Ельвіра ЯцутаЕльвіра Яцута
 

Літераторка, засновниця літературного фестивалю «Фронтера» Ельвіра Яцута детально розповіла про власні улюблені фільми та наголосила на тому, як завдяки українському кіно Україна стає відомою у світі. 

«Буду чесною, вкрай рідко дивлюся кіно. Однак активно стежу саме за українськими стрічками і намагаюсь відвідувати покази в кінотеатрі. Зараз відгукнулося сказати про жіночі імена в кінематографі, оскільки в країні з’явилась потужна плеяда режисерок, чиї роботи не лишили байдужими», – Ельвіра Яцута.

В першу чергу Ельвіра Яцута назвала фільм Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин». Ельвіра розповіла, що з цим кіно Ірина суперуспішно дебютувала, про що свідчить величезний перелік нагород. Серед найбільш потужних відзнак – найкраща режисура престижного американського Кінофестивалю «Санденс» 2020, SpotlightAward американської премії «CinemaEyeHonors», та найкраща операторська робота від американської InternationalDocumentaryAssociation.

«Фільм уже другий рік поспіль представляють на міжнародних кінофестивалях: Берлінський міжнародний кінофестиваль, Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі, Музей модерного мистецтва у Нью-Йорку, DocFortnight, Копенгагенський міжнародний фестиваль документального кіно, VisionsduReel у Швейцарії, HotDocs у Канаді. Успіхи творців фільму – приклад, як гучно Україна може бути представлена за кордоном», – звертає увагу Ельвіра Яцута.

Нині режисерка працює над стрічкою «Я і Фелікс» за  мотивами роману «Хто ти такий?» письменника Артема Чеха. Одну з головних ролей зіграє письменник Юрій Іздрик.

«Надзвичайно приємно, що й Ірина Цілик, й Артем Чех, і Юрій Іздрик були учасниками Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», – додала Ельвіра Яцута.

Друга стрічка, на яку відома літераторка радить звернути увагу – «Віддана» Христини Сиволап.

«Для когось це кіно відразу асоціюється з дуетом Тіни Кароль і Юлії Саніної та їхнім хітом «Вільна». Зізнаюсь, що страшенно люблю цю композицію. Приводом для обов’язкового перегляду стало те, що стрічка є екранізацією роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», – зізнається Ельвіра Яцута. 

Події фільму розгортаються у XIX столітті в австро-угорській Україні у місті Станіславів. Ельвіра Яцута відзначає неймовірні декорації, кольори, акторів, музичний супровід, атмосферу, аромат і смак.

«До речі, Софія Андрухович теж брала участь у фестивалі «Фронтера» 2020 року, а режисерка Христина Сиволап – у цьогорічному «Бандерштаті». Тож усі згадані жінки бували в Луцьку і відгукувались про наше місто з теплом. Сподіваюсь, лучани відповідатимуть взаємністю і високим рівнем відвідуваності, коли нові фільми режисерок будуть транслювати в кінотеатрах», – додала Ельвіра Яцута.

І на завершення засновниця «Фронтери» згадала про авторку сценарію «Кіборгів» Наталію Ворожбит

«Не могла в переліку оминути авторку сценарію стрічки «Кіборги», яка від часу виходу у 2017 році не відпускає й досі. Торік вийшла її режисерська робота – фільм «Погані дороги», який, на жаль, мені ще не вдалося переглянути, але в цей перелік вписую авансом, особливо зважаючи на чималу кількість відгуків», – підсумувала Ельвіра Яцута. 

Юрій РичукЮрій Ричук
 

«Не знаю іншого атмосферного фільму, де такі Карпати – містичні, дзвінкі, колоритні, древні, страшні, дикі і поетичні. Фільм, який треба не просто дивитися, а бачити і чути», – Юрій Ричук.

Свій ТОП-5 назвав журналіст Юрій Ричук:

  • «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова – не знаю іншого атмосферного фільму, де такі Карпати – містичні, дзвінкі, колоритні, древні, страшні, дикі і поетичні. Фільм, який треба не просто дивитися, а бачити і чути. Фільм, дух і візуальна сила його пробиває тебе попри примітивні сьогодні технічні прийоми.

  • «Плем’я» Мирослава Слабошпицького – в мало не абсурдній манері тут розповідають, що таке – бути підлітком. Якщо хто забув – треба дивитися. Ну й інструменти, якими автор вирішив розповісти цю історію – вражають.

  • «Додому» Нарімана Алієва – певно, найкраще українське авторське кіно, яке я бачив. Важке і корисне. І, як і кожне хороше авторське кіно, дражнить думки. Вчить розуміти, що воно таке – твоя рідна земля. Не фраза з примітивного віршика, який змушували вчити в школі, а частина самого тебе.

  • «Кіборги» Ахтема Сеітаблаєва – єдина вдала спроба масового кіно на своєчасну тему. Кіно, яке повинні подивитися усі. Кіно, яке неважко усім зрозуміти. А значить – треба дивитися.

  • «Гетьманські клейноди» Леоніда Осики – фільм, фанатом якого я був у дитинстві. Єдине достойне українське кіно важких 90-х, яке знаю. Його поява була гучною подією – тоді всі були спраглі на таке. І як на Новий рік колись показували «Іронію долі», так на День незалежності України у 90-х – «Гетьманські клейноди».

Андрій ЛучикАндрій Лучик
 

«Непересічний український фільм, який справляє сильне враження», – Андрій Лучик.

Головний редактор ІА Конкурент Андрій Лучик розповів про свій улюблений фільм. Це кінострічка «Плем'я». До слова, це єдиний український фільм, знятий мовою жестів, без жодного слова і субтитрів. Ця кримінальна драма була представлена на 100 міжнародних кінофестивалях і отримала 40 нагород.

«Непересічний український фільм, який справляє сильне враження», – прокоментував улюблену кінострічку Андрій Лучик.

Також головний редактор ІА Конкурент відзначив фільм «Погані дороги», як один із кращих фільмів про війну на Донбасі. Третє місце у рейтингу займає фільм " Припутні".

Іванка РудишинІванка Рудишин
 

«Не можу сказати, що цим фільмам однозначно підходить слово «улюблені». Усі вони – різні за сюжетом, емоційним навантаженням, часом створення.  Але кожен мав на мене значний вплив після перегляду», – Іванка Рудишин.

Журналістка Іванка Рудишин розповіла, які українські фільми на неї справили найбільше емоційне враження:

  • «Тіні забутих предків»

  • «Спіймати Кайдаша» (серіал)

  • «Додому».

Антон БугайчукАнтон Бугайчук
 

Коротко розповів про свій ТОП-3 й політолог, журналіст Антон Бугайчук:

«Серед українських фільмів мені найбільше подобається документалістика або фільми, які максимально реалістично розповідають про події. Наприклад, про історію», –  Антон Бугайчук.

Подобаються Антону «Ціна правди», «Крути» та проєкт Ukraїner.

«Вони гарно показують життя, як воно є», – додає Антон Бугайчук.

Скоро настане глибока осінь, вечори стануть довгими і похмурими, а навулиці – сиро і прохолодно. Це чи не найкраший час, аби з гарячим напоєм в руках під теплим пледом вмоститися на дивані і переглянути хороший фільм. Тут і стане у нагоді підбірка найкращих українських фільмів, які радять до перегляду відомі лучани.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів