Поділитись:

Уряд дозволив робити операції з пересадки органів у луцькій лікарні (відео)

Середа, 11 серпня 2021, 14:27
Уряд дозволив робити операції з пересадки органів у луцькій лікарні (відео)

Уряд вніс луцьку лікарню до переліку медзакладів-учасників пілотного проєкту з трансплантації.

Про це повідомили на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 707 «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів», що має стимулювати розвиток трансплантації як одного з пріоритетних напрямків охорони здоров’я.

Прийнята постанова «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2012 р. № 707».

  • розширює перелік учасників пілотного проєкту, доповнивши його 9-ма медзакладами Києва, Львова, Харкова, Херсона, Луцька та Краматорська, що дозволить збільшити кількість операцій з трансплантації органів від посмертного донора; 
  • забезпечує здійснення оплати донорського етапу для закладів, які є базами вилучення органів в обсязі, не меншому ніж визначено тарифами, встановленими КМУ;
  • передбачає норму щодо реєстрації учасників пілотного проєкту в електронній системі охорони здоров’я.

У Луцьку відділення трансплантології працюватиме у Волинській обласній клінічній лікарні. Нагадаємо, ще наприкінці березня керівник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар повідомляв, що заклад готується до освоєння нового напрямку роботи – трансплантології. Зокрема, уже підготували приміщення, провели ремонти, обладнали дві операційні, які можуть працювати синхронно. Троє фахівців уже навчаються в Запоріжжі. 

Раніше на Волині відділення трансплантології працювало лише у Ковельському МТМО (Міськрайонне територіальне медичне об'єднання).

Довідково: 

На кінець липня 2021 р. в Україні виконано 109 (з них 46 від посмертного донора) трансплантацій нирки, 25 (з них 14 від посмертного донора) трансплантацій печінки, 14 трансплантацій серця.

Станом на серпень за 2021 р. укладено понад 40 договорів про медичне обслуговування населення, що дозволяє виконувати операції з трансплантації коштом державного бюджету абсолютно безоплатно для пацієнта.

Уряд дозволив робити операції з пересадки органів у луцькій лікарні (відео)Уряд дозволив робити операції з пересадки органів у луцькій лікарні (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів