Поділитись:

На Волині закривають дві сільських школи (відео)

Вівторок, 10 серпня 2021, 13:38
На Волині закривають дві сільських школи (відео)

У Ратнівській громаді ліквідують ЗОШ І-ІІ ступеня у селі Краска та ЗОШ І ступеня у селі Доманове.

Таке рішення 10 серпня прийняли на сесії Ратнівської селищної ради, розповів голова Ратнівської селищної ради Віталій Бірук, інформує «Суспільне».

За закриття закладів освіти проголосували 18 депутатів з 23.

«Таке рішення прийняли, зважаючи на демографічну ситуацію на території Ратнівської територіальної громади та у зв’язку з низькою наповнюваністю класів у цих школах», – каже Віталій Бірук.

Зі слів селищного голови, у 2020-2021 навчальному році у ЗОШ І-ІІ ступеня села Краска освіту здобувало 30 учнів, а на наступний навчальний рік буде 26: в першому класі – 0, другому класі - 3, третьому класі – 2, четвертому класі – 0, п’ятому класі – 4, шостому класі – 7, сьомому класі – 5, восьмому класі – 5, дев’ятому – 0 учнів.

Дітей з села Краска хочуть перевести у школу І-ІІІ ступенів села Здомишель Ратнівської громади. До неї добиратися 11 кілометрів. Віталій Бірук каже:

«Пустять шкільний автобус із Ратного до Краски та Здомишля».

Батьки розглядають й інший варіанти: перевести дітей на навчання до школи у селі Дубечне, сусідньої Дубечненської громади. Сюди діставатися  7 кілометрів. Поки батьки визначаються, до якої зі шкіл переводитимуть дітей, каже Віталій Бірук.

У ЗОШ І ступеня села Доманове навчався 21 учень, а на наступний навчальний рік буде 17: в першому класі – 2, другому класі - 3, третьому класі – 5, четвертому класі – 7.

По школі у селі Доманове питань менше, каже Ратнівський селищний голова. Дітей з цієї початкової школи переведуть до сусідньої у селі Млинове. Сюди діставатися три з половиною кілометри, їздить шкільний автобус.

Педагогів,  каже Іван Бірук, будуть переводити до шкіл територіальної громади. У селі Краска – 12 вчителів, а в Доманове – 5.

«Поки це питання вирішують», – розповів Ратнівський селищний голова.

Нагадаємо, в Україні закриття старших класів відклали до 2027 року, але від таких планів усе-таки не відмовилися. Згідно з освітньою реформою, в країні перестануть існувати школи, а замість них залишаться гімназії та ліцеї. У гімназіях навчатимуться діти з 1 до 9 класів, а до ліцеїв вступатимуть за конкурсом ті, хто планує навчатися у вузі. 

Решта піде доучуватися в коледжі, де отримає професійну освіту. Однак ліцеї можуть відкритися тільки за умови, якщо буде набиратися щонайменше по два паралельних 10 класів по 25 учнів. Передусім таке правило загрожує тим, що навчальні заклади в селах і районах просто закриють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів