Поділитись:

Зеленський підписав закон про гуманне ставлення до тварин

Субота, 07 серпня 2021, 22:23

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо протидії жорстокому поводженню з тваринами.

Про це йдеться на сайті парламенту. Проект 2351 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) 6 серпня повернуто із підписом президента. Це означає, що за три місяці, тобто у листопаді 2021-го документ набуде чинності. За цей проєкт виступали зоозахисники та активісти.

Документ, серед іншого, передбачає впровадження низки директив Європейського Союзу щодо захисту тварин від жорстокого поводження, пов'язаних із Європейською конвенцією про захист домашніх тварин (її Україна ратифікувала у 2013 році).

Законом вводиться заборона на вбивство тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруювання, евтаназії тощо), а також знущання чи жорстоке поводження з домашніми й бездомними тваринами (приміром, негуманне дресирування чи дарування тварин як призи).

Заборонено тепер також використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, для фотосесій (за винятком зоопарків, дельфінаріїв і цирків), утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома.

Закон передбачає введення відповідальності за контрабанду рідкісних видів тварин чи рослин і пропаганду жорстокого поводження з тваринами, а також відновлення практики конфіскації браконьєрських знарядь і незаконно добутої продукції.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності. Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника позбавлятимуть прав на утримування тварин на п'ять років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів