Поділитись:

Цьогоріч на Волині від нападів тварин постраждали 14 дітей

Четвер, 29 липня 2021, 10:43
Цьогоріч на Волині  від нападів тварин постраждали 14 дітей

Щороку на Волині реєструють в межах 1,5 тис. звернень по медичну допомогу після контактів з тваринами. Третина постраждалих отримує профілактичне антирабічне лікування. Більшість звернень припадає на дітей та підлітків.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Минулого року після нападів тварин по медичну допомогу звернулися понад 1300 волинян, третина з них – діти. Цьогоріч від нападів тварин постраждали 14 дітей.

Майже у всіх випадках реєстрували укус відомими тваринами, зокрема собаками (71,5 %) та котами (28,5 %). У понад 90 % всіх звернень мав місце неспровокований напад тварини (підбігла і вкусила).

У всіх випадках у тварин не було намордника, а більшість з них взагалі самостійно гуляли населеним пунктом.

Ускладнює епідситуацію той факт, що часто тварини не вакциновані проти сказу.

Сьогодні в області підтверджено 12 випадків сказу серед тварин (у колишніх Володимир-Волинському, Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Любешівському та Шацькому районах). Левова частка сказу припадає на домашні тварини: собаки (41,6 %) та коти (25 %).

Довідково:

Людина ризикує захворіти на сказ не лише під час укусу, а й при ослиненні шкірних покривів хворою твариною. Тому вкрай небезпечними є випадки неспровокованих нападів тварин на людину.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Хвороба характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Людина заражається сказом здебільшого від диких хижих (в основному лисиць) та домашніх (коти і собаки) чи сільськогосподарських тварин, через укуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіжі рани, подряпини шкіри, або слизові оболонки.

Одним із основних заходів профілактики сказу є щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною, а також зменшення популяції лисиці (основного резервуару вірусу сказу в дикій природі). Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Дикі звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на домашніх тварин та людей.

Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб попереджає: при укусах, подряпинах будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів необхідно промити рану проточною водою з милом та терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. Варто знати, що одяг, який був на людині під час укусу, необхідно обробити гарячою праскою, і лише після цього його можна ремонтувати та прати.        

При контактах з хворими тваринами (ослиненні шкіри чи укусах) слід негайно звертатись до медичної установи та не відмовлятись від профілактичних антирабічних щеплень – єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби, якою наразі залишається сказ.        

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:   

Надрукувати
мітки:
коментарів