Поділитись:

Після укусу ґедзя волинянка захворіла на туляремію

П'ятниця, 23 липня 2021, 15:04
Після укусу ґедзя волинянка захворіла на туляремію

фото ілюстративне

У Луцькому районі зареєстрували випадок захворювання на туляремію.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України».

У селі Садів Луцького району 15 липня зареєстрували випадок захворювання на туляремію.

За результатами епідрозслідування, хвороба, ймовірно, спричинена укусом ґедзя під час випасу худоби ще 20 червня поточного року.

У хворої були характерні для туляремії симптоми: упродовж доби підвищилася температура тіла та виникла лихоманка. На третю добу з’явилися почервоніння та припухлість шкіри в місці укусу комахи, болі в суглобах та характерні для туляремії збільшені шийні і пахвинні лімфатичні вузли (бубони). Хворій спершу діагностували ГРВІ та Covid-19 та лікували з приводу флегмони кисті. Стан жінки не покращувався. Лише лікарі-інфекціоністи запідозрили туляремію та виконали потрібні лабораторні дослідження.

У лабораторії підтвердили позитивний результат на туляремію. На цей час хвора перебуває на амбулаторному лікуванні у Волинській обласній інфекційній лікарні з діагнозом: «Туляремія, виразково-бубонна форма, середньої важкості».

Лікарі-епідеміологи провели комплекс протиепідемічних та профілактичних заходів. Про зареєстрований випадок повідомили ветеринарну службу району, керівництво селищної ради та керівників закладів охорони здоров’я району.

Довідково:

Епідемічна ситуація з туляремії в останнє десятиріччя продовжує залишатись не стійкою. Щороку реєструються поодинокі випадки захворювання серед людей. Зараження переважно відбувається на територіях з природними осередками цієї інфекції (ензоотичних територіях).

На сьогодні у Волинській області налічується до 80 ензоотичних з туляремії населених пунктів у 13 районах, в т.ч. й село Садів. Починаючи з 2002 року майже щорічно лабораторно підтверджується туляремія серед людей. За цей період виявлено 16 випадків захворювання серед людей, пов’язаних з контактом захворілих осіб з гризунами під час сільгоспробіт чи відвідуванням водойм. Останній випадок туляремії серед людей зареєстрували в одному із сіл Турійського району у 2018 році.

Туляремія – природно-осередкове інфекційне захворювання, яке виявляється переважно на ензоотичних територіях (де раніше реєструвались випадки хвороби серед людей). Хвороба проявляється лихоманкою, головним болем, загальною слабкістю та характерною ознакою – збільшенням регіональних лімфатичних вузлів і тканин в місці проникнення збудника (такий збільшений вузол називають бубоном).

Для туляремії характерна множинність механізмів і шляхів зараження: контактний (через шкіру і слизові); інокулятивний (через укуси комах та ссавців); аліментарний (через травний тракт) і аспіраційний (при вдиханні збудника).

Відповідно до локалізації уражень розрізняють ряд клінічних форм: виразково-бубонна, бубонна, ангінозно-бубонна, очно-бубонна, абдомінальна і легенева форми. Інкубаційний період – від 1 дня до кількох тижнів. Характерна майже 100% сприятливість населення.

Джерелом збудника є понад 30 видів тварин, але найбільше значення мають мишовидні гризуни, зайці, ондатри та інші гризуни. Інфіковані збудником кровососні комахи залишаються заразними до 2 тижнів, а кліщі – довічно. Хвора на туляремію людина не є джерелом збудника для оточення.
Дієвим запобіжним заходом були щеплення, але через відсутність протитуляремійної вакцини і тулярину в Україні щеплення не проводяться з початку 90-х років минулого століття. Також негативний вплив має низька настороженість медичних працівників щодо природно-осередкового захворювання при первинному зверненні хворого за медичною допомогою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів