Поділитись:

Пухлину мозку вперше вдалося зменшити за допомогою магнітного шолома

Четвер, 29 липня 2021, 06:54
Пухлину мозку вперше вдалося зменшити за допомогою магнітного шолома

Учені з Х'юстонської методистської лікарні (США) змогли зупинити прогресування ракової пухлини в людини завдяки прототипу магнітного шолома.

Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на ScienceAlert.

«Завдяки сміливості цього пацієнта, ми змогли перевірити та підтвердити потенційну ефективність першої неінвазивної терапії гліобластоми у світі», – заявив нейрохірург Девід С. Баскін.

У травні 2018 року 53-річний пацієнт звернувся до лікаря через «змінений психічний стан». При медогляді у нього було виявлено велику пухлину. Вже через місяць того ж року пацієнту зробили операцію з видалення гліобластоми, проте, попри лікування, пухлина продовжувала зростати.

Позаяк традиційні методи лікування вже не допомагали, лікарі дозволили пацієнту випробувати магнітний шолом.

Лікування тривало протягом 36 днів. За словами вчених, за цей час пухлина зменшилася на 31%, а у пацієнта покращилася мова й когнітивні функції.

Процес із лікування був припинений через смерть пацієнта, оскільки він впав і пошкодив голову.

Зазначається, що шолом оснащений трьома потужними постійно обертальними магнітами, які генерують коливання магнітного поля.

Вчені виявили, що магнітне поле порушує перенесення електронів у серії реакцій, котрі використовують мітохондрії для виробництва хімічної енергії, яка живить людські клітини.

Проте, саме це порушення має місце лише у присутності певних підсилюючих метаболізм компонентів, що виробляються клітинами пухлини, і таким чином зруйновані клітини гліобластоми відмирають

Гліобластома (мультиформна гліобластома) — найпоширеніша і найагресивніша форма серед усіх пухлин мозку (IV ступінь злоякісності за класифікацією ВООЗ, grade IV WHO). Зустрічається під іншими назвами: астроцитома IV ступеня злоякісності або гліома IV ступеня злоякісності. Пухлина гліобластоми не має чітких меж, стрімко розростається, стискає своїм обсягом головний мозок і проростає в його тканини. Результатом агресивного зростання гліобластоми є необоротне руйнування головного мозку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів