Поділитись:

У Луцьку презентували профіль громадського здоров'я Волині

Четвер, 24 червня 2021, 18:03
У Луцьку презентували профіль громадського здоров'я Волині

У Волинській обласній державній адміністрації відбулась презентація профілю громадського здоров’я Волинської області.

Про головні тенденції захворюваності волинян, стан добробуту та фактори ризику для здоров'я розповів т.в.о. директора КП «Волинський обласний центр громадського здоров’я» Сергій Новосад, повідомили на сторінці ВОЦГЗ у фйсбуці. 

Профіль громадського здоров’я – це система показників здоров’я населення регіону за певний проміжок часу. Завдяки профілям можливо системно аналізувати стан здоров’я населення певного регіону (області) з врахуванням демографічних показників, факторів ризику для здоров’я, екології регіону, захворюваності дітей та дорослих, матеріального стану та рівня освіти населення. 

Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України проаналізували дані показників захворюваності та факторів, які впливають на здоров’я населення за 2019 та 2020-й роки, зокрема, і у Волинській області.

Які загальні тенденції відзначаються у Волинській області

У Волинській області відзначаються як негативні щодо загальнонаціональних, так  і позитивні значення показників здоров’я населення. Демографічна ситуація на Волині погіршується з 2015-го року, адже це був останній рік, коли народжуваність переважала смертність. Отже, рівень природного приросту населення на Волині – від’ємний, однак цей показник в нашій області все ж вищий за загальнонаціональний. 

Основними причинами смертності волинян є

  • хвороби системи кровообігу – понад 67 %,
  • злоякісні новоутворення – 11,3 %,  
  • зовнішні причини (травми, утоплення, суїциди тощо) – 5,6 %,
  • хвороби органів травлення – 4,6 %.

«Серед захворювань травлення найпоширеніші – цирози, фібрози печінки, ураження підшлункової залози. Основна причина виникнення – зловживання алкоголем», – наголосив Сергій Новосад. 

У Луцьку презентували профіль громадського здоров'я Волині

522 людини в області померли від ускладнень, спричинених гострою респіраторною хворобою COVID-19.  

Серед неінфекційних захворювань в області найвищим є показник рівня передчасної смертності населення віком 30 – 70 років від цукрового діабету –  9,5 на 100 тисяч населення, що значно перевищує загальнонаціональний показник. Значно вищий від загальнонаціонального також показник смертності від хвороб травлення у цій віковій категорії. 

Показники захворюваності на інфекційні недуги є одними із найбільш позитивних в країні. Зокрема, втричі нижчим за загальнонаціональний є показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію, вдвічі нижчим – показник захворюваності на поєднану інфекцію ВІЛ/туберкульоз, майже вдвічі нижчою є частка осіб з вперше встановленим діагнозом ВІЛ у віці 15-24 роки. Однак дещо вищою, ніж загалом в Україні є смертність населення від туберкульозу, а також статистично вищою, ніж в цілому по Україні, є захворюваність на гепатит С.  

Щодо зовнішніх причин смертності (травми, падіння з висоти, суїциди тощо), Волинська область посідає друге місце в країні (поступаючись лише Запорізькій області) за смертністю населення від випадкових падінь. Вищим від загальнонаціонального є і показник загибелі в ДТП. 

Куріння як фактор ризику для здоров’я характеризується негативною тенденцією. Зокрема 6,4% опитаних віком від 12-ти років повідомили, що викурюють більше 20-ти цигарок на добу. Загальнонаціональне значення для цього показника – 3,0%.

За 2019-й рік на Волині не зафіксовано випадків материнської смертності. Однак вищим за загальнонаціональний  є рівень дитячої смертності до 5 років. 

Позитивним у Волинській області є рівень імунізації, зокрема рівень охоплення щепленнями проти гепатиту В до 1 року  - 91,9%, що перевищує загальнонаціональне значення. 

Рівень доходів населення Волині є доволі позитивним у порівнянні із загальним показником: частка домогосподарств, які за оцінкою добробуту  відносять себе до «середнього класу» становить 55,2% за загальнонаціонального значення 33,6%.  

Майже 86% волинян уклали декларації з сімейним лікарем (загалом в Україні – близько 74%). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 липня 2023
19:32
13 липня 2023
29 березня 2023
14 березня 2023
04 січня 2023
01 листопада 2022
15:22
31 серпня 2022
13 серпня 2022
03 липня 2022
29 червня 2022