Поділитись:

Після звуку сирени на збір є півтори хвилини, – лучанин про ситуацію в Ізраїлі (відео)

Четвер, 13 травня 2021, 12:00
Після звуку сирени на збір є півтори хвилини, – лучанин про ситуацію в Ізраїлі (відео)

Нинішній ракетний обстріл Ізраїлю дуже відрізняється від тих, які були у попередні роки – упродовж доби налічувалося до 800 випущених ракет по різних містах.

Про це розповів лучанин Максим Фраєрман, який вже багато років мешкає в Ізраїлі.

Ракетні обстріли, які кілька днів тривають в Ізраїлі, пробили систему захисту "Залізний купол". Залізний купол – система протиракетної оборони, яка прораховує ризики для цивільного населення та дозволяє перехопити ворожі для Ізраїля ракети та безпілотники. Система має радари, які фіксують пуски ракет, комп'ютери відстежують їхню траєкторію руху і визначають, куди вона полетить. Коли запускається ракета, пускова установка "Залізного куполу", за потреби, запускає ракету-перехоплювач.

Зі слів лучанина, під час попередніх ракетних обстрілів у 2014 році у Секторі Гази, звідки ведуться остріли, не знали доскнало, як працює "Залізний купол".  Тож ту невелику кількість ракет, які запускали, система успішно нейтралізовувала. Один запуск такої пускової установки перехоплював до 18 ворожих ракет. Тепер же противник зрозумів, що для того, щоб пробити оборону, потрібно одночасно чи впродовж короткого часу випустити значно більшу кількість ракет. 

Упродовж минулої доби, розповідає Максим Фраєрман, по Ізраїлю запустили близько 800 ракет по різних містах, головним чином східних. Але цього разу був ще й потужний удар по центральній частині країни.

"Удар по центру країни – це важливий психологічний момент для ХАМАСу, тому що це сигналізує значній частині ізраїльтян, що небезпека реальна", – зазначив він.

Зі слів лучанина, мешканці Ізраїлю звикли до воєнних дій на сході країни, тож напад на центр, на думку ХАМАСу, змусить людей усвідомити, що є чого боятися.

Максим Фраєрман розповів, що ракети летять дуже низько. Люди періодично ховаються в укриття. Задля безпеки ще деякий час після того, як припиняється обстріл (хвилин 10), вони залишаються там, оскільки уламки від перехоплених ракет летять вниз і можуть травмувати. 

Обстріли відбуваються кілька разів на добу, населення ховається в бомбосховища. Чоловік зазначає, що у місті, в якому він живе, після звуку сирени на збір є півтори хвилини, в інших містах – по-іншому, буває, що є лише 15 секунд.

Коли і яким чином вдасться загасити конфлікт – не відомо. Максим Фраєрман зауважує, що в 2014 році влада Ізраїлю ввела війська в Сектор Гази, знищила боєвиків та їх озброєння. Можливо, припускає він, цього разу буде так само. Наразі авіація зачищує територію: населення Сектор Гази попереджають про те, що в будівлю за деякий час запустять ракету – люди мають можливість евакуюватися. Складність полягає в тому, що ХАМАС розміщує ракетні установки в густо населених районах, лікарнях, наражаючи на небезпеку цивільне населення.

Попри періодичні ракетні обстріли, ізраїльтяни продовжують працювати. Проте влада зачинила дитсадки та скасувала навчання у школах.

"Мета терористичний організайцій, головним чином, полягає в тому, щоб налякати і викликати резонанс. Налякати Ізраїль складно", – додає Максим Фраєрман.

Нагадаємо: у вівторок, 11 травня, палестинський ісламістський рух ХАМАС відновив обстріли Ізраїлю. Під удар потрапили Тель-Авів, а також міста Ашкелон і Ашдод, є загиблі та поранені. У бік столиці випустили 130 ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
14 квітня 2024
31 березня 2024
27 березня 2024
19:30
25 березня 2024
24 березня 2024
07:43