Поділитись:

Як Samsung втратила 22 мільярди доларів через один смартфон

Четвер, 15 вересня 2016, 13:50
Як Samsung втратила 22 мільярди доларів через один смартфон

Як Samsung втратила 22 мільярди доларів через один смартфон

На початку вересня в мережі з'явилася інформація, що новий смартфон компанії Samsung Galaxy Note 7, презентований у серпні, загоряється і вибухає. На момент появи даних було зафіксовано вже 35 таких випадків, а компанія Samsung зробила безпрецедентний крок – оголосила про відкликання всієї партії смартфонів.

За попередніми відомостями, південнокорейська компанія вже встигла відвантажити близько 2,5 млн одиниць і продати близько 1–1,5 млн пристроїв. Усіх їх Samsung має намір повернути і безплатно замінити, – інформує Forbes.

Такого на ринку електроніки раніше не було: зазвичай виробники відкликають автомобілі, одна з несправностей у яких може призвести до смертельної небезпеки або не відповідає затвердженим стандартам. У Samsung вирішили, що самовільне загоряння належить до таких же випадків, і почали акцію з повернення пристроїв по всьому світу. У деяких країнах, де продажі офіційно ще не стартували, їх узагалі перенесли на невизначений термін.

Як тільки стало відомо про проблему, вартість акцій Samsung просіла на 3,9 % або $8 млрд у грошовому еквіваленті. Експерти ж заявили, що бажання Samsung повернути всі поставлені на ринок пристрої взагалі обернеться для компанії прямою втратою $1 млрд, які підуть на усунення неполадок.

Розпалити полум'я

Спочатку ситуацію зі смартфоном Galaxy Note 7 сприймали радше з гумором: відеоблогери всіляко обігравали слова "горіти" і "вибухати", а ЗМІ вказували на найбільший провал в історії Samsung, паралельно розповідаючи про добре продуману стратегію виходу зі становища: ніхто з керівництва компанії не заперечив проблеми, а навпаки, було заявлено про готовність безплатно замінити пристрій на новий.

Сама компанія Samsung офіційно вимагала у своїх користувачів вимкнути пристрій і не використовувати його до моменту обміну

Але ситуацію погіршили нові майнові втрати користувачів. Кілька днів тому у Сполучених Штатах загорівся джип, власник якого залишив Galaxy Note 7 заряджатися в автомобілі; ще в одного хлопця зарядка смартфона призвела до пожежі в будинку. У результаті авіакомпанії по всьому світу почали забороняти перевозити смартфон у багажі, а також вимагали вимкнути його і в жодному разі не ставити заряджатися в салоні.

Усе це призвело до того, що сама компанія Samsung офіційно вимагала у своїх користувачів вимкнути пристрій і не використовувати його до моменту обміну. На тлі цих новин капіталізація Samsung опустилася ще більше: ситуація з Galaxy Note 7 коштувала південнокорейській корпорації $22 млрд. І це ще, схоже, не межа.

У чому причина?

Як Samsung втратила 22 мільярди доларів через один смартфон

Офіційно Samsung поки що не розповіла, у чому причина мимовільного загоряння пристроїв. Відомо лише, що вся проблема – в акумуляторній батареї. Причому, як випливає з публікацій у ЗМІ, винні саме батареї, вироблені спеціальним підрозділом дочірньої компанії Samsung – Samsung SDI.

Також висловлюють припущення, що причиною загоряння ставав режим швидкого зарядження, який дає змогу довести заряд батареї до 80% лише за 30 хвилин. У цей момент смартфон нібито сильно нагрівається і – від перевантаження – може вибухнути й спалахнути. Є дані, що найчастіше це трапляється з Galaxy Note 7 у чохлах: від перегріву ті починають плавитися і стають каталізаторами пожежі.

Наразі в Samsung повністю відмовилися від поставок минулих батарей і шукають нових постачальників, здатних відвантажити необхідні обсяги товару. За попередньою інформацією, основним постачальником стане китайська компанія ATL, яка сьогодні й так поставляє кожну третю батарею для Samsung Galaxy Note 7.

В Україні офіційні продажі пристрою ще не почалися, і, згідно з повідомленням на сайті компанії, дата анонсу поки що невідома.

Удар по репутації

Раніше майже всі історії, пов'язані з проблемами у смартфонах, стосувалися виключно однієї компанії – Apple. В iPhone 4 погано працював сигнал прийому (Джобс тоді розповідав, як правильно тримати пристрій, і всім обіцяв безплатний бампер), у iPhone 5 злазила фарба, "шістка" гнулася тощо. Через свої амбіції та розмах Apple приречена на детальне висвітлення в пресі будь-якої, навіть найменшої проблеми. Зокрема, корпорації діставалися глузування і від головного конкурента – Samsung, де обігравали будь-який привід, аж до "глюків" під час прямої трансляції торішнього показу нового iPhone.

Як показує приклад Apple, огріхи великих компаній не забуваються. А до нового гучного анонсу Samsung ще цілих півроку

Тепер дісталося самій Samsung. Річ у тім, що Galaxy Note 7 – справді один із найпередовіших пристроїв на ринку. По-перше, всередині є біометричний сенсор сітківки ока, на додаток до відбитка пальця забезпечує захист інформації користувача, яка зберігається у смартфоні. По-друге, компанія пройшлася по кожному компоненту й оновила його.

Усе це посприяло відмінним продажам на старті (понад 1 млн проданих пристроїв – непоганий результат для нішевого продукту з високим цінником). І весь цей успіх тепер необхідно відкликати під шквалом публікацій у пресі (лише запит Galaxy Note 7 jeep зріс на 4700% за останні декілька днів).

Очевидно, що потужностей Samsung достатньо для усунення цієї проблеми та реабілітації перед користувачами. Але, як показує приклад Apple, огріхи великих компаній не забуваються. А до нового гучного анонсу Samsung ще цілих півроку. Певною мірою компанії "пощастило", що iPhone 7 вийшов без гнізда для навушників – і увага ЗМІ поступово зосереджується на цій новинці.

Надрукувати
мітки:
коментарів