Поділитись:

У луцьких парках, на Теремнівських ставках і на кладовищі в Гаразджі збирали кліщів (фото)

Четвер, 22 квітня 2021, 14:45
У луцьких парках, на Теремнівських ставках і на кладовищі в Гаразджі збирали кліщів (фото)

Кожного року в період активності кліщів лікарі-епідеміологи ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» здійснюють комплекс протиепідемічних заходів щодо профілактики інфекційних захворювань, котрі передаються через укуси кліщів.

Епідбригади та біогрупи виїжджають у природні осередки для збору кліщів. Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі. 

Уже цього року з районів доставили 210 кліщів, зібраних в рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах Луцького району, у 17 % були виявлені збудники хвороби Лайма.  На  початку квітня здійснили виїзд біогрупи для збору кліщів в рекреаційну зону «Теремнівські ставки», відпочинкову зону р.Чорногузка Луцького району, де зібрано 31 кліщ D. pictus, у 30 % з яких виявлені борелії.

Особливу увагу приділяють місцям масового відпочинку лучан. У центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки та парку 900-річчя Луцька зібрали 21 кліщ, у 5 виявлено борелії. Проведели збір кліщів на території кладовищ, де в передвеликодні дні перебуває велика кількість людей. На території кладовища с. Гаразджа зібрано 12 кліщів у 3-х виявлено борелії.

У луцьких парках, на Теремнівських ставках і на кладовищі в Гаразджі збирали кліщів (фото)

Уже цього року 5 лучан звернулися з проханням дослідити кліщі, котрі були вилучені з тіла після укусу. В одному випадку виявили збудники хвороби Лайма. За І квартал 2021 року за медичною допомогою звернулися уже 24 особи (зокрема 3 дітей). Присмоктування кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій  м.Луцька, Луцького та Ківерцівського районів. Проте випадки згаданих вище інфекційних захворювань в області поки що не реєструвались.

Довідково: 

Після укусу кліща  протягом 3–5 днів (іноді до 2 тижнів) виникають характерні симптоми: значно підвищується температура тіла, з’являється  головний біль та болючість у м’язах, неврологічна симптоматика, а для лаймбореліозу ще й  характерна еритема на місці укусу кліща. Тому епідеміологи радять спостерігати за місцем укусу кліща до 3 тижнів, а у разі виникнення еритеми на шкірі або появі вищезазначених симптомів – негайно звертатися до лікарів.

Варто дотримуватися таких рекомендації:

  • Подбайте про відповідний одяг: обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів . Користуйтеся засобами захисту (репелентами), зверніть увагу на тривалість дії даного засобу. При необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.
  •  Самотужки видаляти кліща не варто, адже можна залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для видалення кліща потрібно звернутись до лікувальної установи за місцем проживання або найближчого травмпункту, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань. 

Лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»  здійснюється експрес – індикація борелій в кліщах, що присмокталися до людини. Вартість такого дослідження становить –  89, 06 грн, зокрема ПДВ – 14,84 грн. 

Для дослідження кліщі доставляються зразу ж після видалення  згідно направлення лікувальної установи з вказаною датою покусу. Кліщі доставляються в посудинах з доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємкість для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща, на дно ємкості кладеться зволожені вата або бинт без надлишку вологи. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах холодильника при +4-8*С не довше 3-х діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024