Поділитись:

На Волині чоловік «підхопив» хворобу Лайма

Вівторок, 14 липня 2020, 17:43

На Волині зареєстровано перший цьогоріч лабораторно підтверджений випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз): захворів житель Ратнівського району.

Про це повідомили в Волинському обласному лабораторному центрі. 

В ході епідеміологічного розслідування встановили, що захворілий 9 червня зауважив укус кліща під час перебування у лісі поблизу с. Гута Ратнівського району, кліща сам вилучив вдома. Перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, слабкість, головокружіння – з’явилися 22 червня. Характерна для більшості випадків цього захворювання «кільцевидна еритема» не спостерігалася. Захворювання протікало в середній формі важкості, після десятиденного стаціонарного лікування хворого в задовільному стані виписали для продовження лікування в амбулаторних умовах за місцем проживання. У с. Гута кліщовий лаймбореліоз зареєстрований вперше. 

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою з приводу укусів кліщів у липні звернулось понад 80 осіб, з них 32 % становлять діти. Майже у 80 % укуси зауважували після перебування на відпочинку в лісових масивах, парках та поблизу водойм, у 12 % – при зборі лісових ягід та у 7% – на власній присадибній та дачній ділянці. Загалом за весняно-літній період з приводу укусів кліщів за медичною допомогою звернулось близько 500 осіб, з них 30 % – діти.  Варто зауважити, що більшість населення знімає кліщ самостійно, не звертаючись в медичну установу. А згідно із статистикою, лише половина людей, яких вкусив кліщ, помічає їх на собі. 

У поточному році після відвідування лісу на ензоотичній території Ратнівського району вже виявлено один випадок кліщового вірусного енцефаліту.

Чи можна не помітити напад кліща?

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, які присмокталися, можна помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), чого людина може  й не помітити.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройде від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

Що робити, якщо на людину напав кліщ?

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід якомога швидше його зняти. Якщо є така можливість, слід звернутись до травмпункту (він працює цілодобово), де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації.

Як видалити кліща самостійно?

При відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом з хоботком. Обережно, щоб не розчавити, оскільки зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Після видалення, не торкайтеся до слизових оболонок, ретельно вимийте руки з милом, кліща необхідно спалити і обов’язково звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Що робити з видаленим кліщем?

Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришкою з проколами. Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі зразу ж після видалення з людини та  не напиті кров`ю. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах  холодильника при +4-8*С не довше 2-х діб.

Прийом кліщів для досліджень на бореліоз проводиться в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Чи потрібно спостерігати за станом здоров’я після видалення кліща?

Всім особам, які зазнали нападу кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і стежити за самопочуттям.

У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста.

 Яких правил необхідно дотримуватися щоб захистити себе від нападу кліщів?

  • Використовувати засоби особистого захисту від кліщів. Ефективними є репеленти, тобто речовини, які їх відлякують. При виникненні алергічних реакцій необхідно звернутись до лікаря.
  • При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, і який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, які наповзають. Голову слід покривати головним убором.
  • Через кожні 2 години прогулянки необхідно проводити само- та взаємоогляд ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям,пахвові западини, спину.
  • Якщо вирішили ночувати на природі, місце для відпочинку і нічного сну необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  • Краще відпочивати на відкритій місцевості, на сонячних галявинах (кліщі не переносять сухих місць і прямих сонячних променів).
  • Вдома треба одразу прийняти душ, змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів!
  • Не заносьте в будинок букети польових квітів з лісу, так як на них можуть бути кліщі.
  • Систематично оглядайте домашніх тварин після прогулянок у парку, виходу на природу.

Довідково: 

Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями. Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів