Поділитись:

Юрист прокоментував ситуацію із «роздяганням» у луцькій школі

П'ятниця, 16 квітня 2021, 16:10

Юрист, депутат Луцької міської ради від Громадянського Руху "СВІДОМІ" Валентин Хаймик прокоментував ситуацію, яка виникла в луцькій школі №15. Зокрема, зауважив, що вчителька не мала права ні вимагати в дітей показати, що є в кишенях, ні проводити особисто якийсь огляд.

Про це він розповів в коментарі ІА "Конкурент".

"Якщо у неї були підстави вважати, що діти вчинили правопорушення, варто було звернутися в поліцію і повідомити про це, а вже поліцейські, які наділені такими повноваженнями, змогли б провести поверхневу перевірку чи огляд. Ба більше, усе це мало відбуватися в присутності батьків, яких також потрібно було повідомляти про факти можливого вчинення правопорушення їхніми дітьми", – наголосив юрист. 

Також Валентин Хаймик зауважив, що питання щодо можливих правопорушень у діях учнів дуже неоднозначне через деякі нюанси законодавства. Зокрема, в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» вказано, що куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у приміщеннях та на території навчальних закладів забороняється. Водночас відповідальність за такі дії, яка встановлена статтею 175-1 КУпАП (Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях) передбачає штраф (від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 гривень) лише за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях. Тобто якщо врахувати, що це були не тютюнові вироби, то, думаю, що є великі шанси, що суд визнає, що такі дії не є правопорушенням у зв’язку з відсутністю складу самого правопорушення. І така практика на сьогодні є.

"Щодо того, чи можна вважати дії вчительки булінгом? На мій погляд, скоріше ні, ніж так, оскільки булінг (цькування) полягає у тривалих повторюваних діях, а одиничні сутички чи конфлікти таким не може вважатися. У цьому випадку можна говорити про компенсування моральної шкоди, яка могла бути завдана ученицям діями вчительки", – зазначив Валентин Хаймик. 

Нагадаємо: в соцмережах була опублікована інформація, що в школі №15 вчителька нібито змусила учениць роздягтися до спідньої білизни, бо шукала електронну цигарку. У поліції заявили, що факт роздягання не підтвердивсяБатьки трьох школярок із школи №15 також спростували інформацію про нібито роздягання учнів і наголосили, що ситуація сильно перебільшена: конфлікт був, але "ніхто нікого не роздягав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів