Поділитись:

Попри коронакризу, податкові надходження ростуть, – очільниця волинських податківців

Вівторок, 06 квітня 2021, 14:00
Попри коронакризу, податкові надходження ростуть, – очільниця волинських податківців

Позаду – чверть фінансового року. Як свідчить практика, щороку саме перші місяці року визначать основні тенденції зі сплатою податків на майбутнє.

В умовах виснажливого суспільного протистояння з СOVID-19 будувати оптимістичні економічні прогнози нині не беруться навіть найбільші оптимісти. Втім наразі ситуація щодо податкових надходжень – стабільна і прогнозована, – запевняють у податковій службі Волині. Про те, чи варто сподіватися на сталі бюджетні надходження в області й надалі, розповіла очільниця волинських податківців Світлана Савчук.

 За підсумками першого кварталу 2021 року надходження до бюджетів усіх рівнів на Волині зберігають позитивну тенденцію росту. Тобто від початку року в області щомісяця мала місце позитивна динаміка. Відтак упродовж перших трьох місяців 2021 року на Волині до бюджетів усіх рівнів сплачено понад 2,7 мільярда гривень податкових платежів, або на 21,7 відсотка більше проти аналогічного періоду торік.

– Тобто волинські платники податків, незважаючи на складні економічні умови, змушені були сплатити податків більше?

– Процедура нарахування і сплати податків визначається законом. А більша сума податкових надходжень, яку платники податків спрямували до держбюджету та бюджетів громад, показник належної податкової культури більшості наших платників і результат конструктивного діалогу податкової з сумлінним бізнесом. Зверну вашу увагу, що 80 відсотків наших платників податку на прибуток 2020 року працювали прибутково. Другий важливий момент – активна протидія податкової служби сумнівним операціям з ПДВ. І податку на прибуток, і ПДВ в області сплачено значно більше проти першого кварталу 2020 року. Ріст сплати податку на прибуток за підсумками першого кварталу – плюс 39,4 відсотка, податку на додану вартість-плюс– 35,3 відсотка до минулорічних значень. Динаміка бюджетоутворюючого для громад ПДФО – плюс 16,2 відсотка. Власне, ці цифри якнайкраще ілюструють роботу податківців у напрямку своєчасного виявлення спроб певного кола бізнесменів скористатися схемами ухилення.

Запобігаючи зловживанням, насамперед з ПДВ, податкова створює більш сприятливі конкурентні умови для діяльності соціально відповідального бізнесу. Фінансовий ефект – ріст податкових надходжень. Тож підсумок першого кварталу 2021 року дозволяє прогнозувати своєчасне і ритмічне надходження коштів до бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024