Поділитись:

Як Росія готує в Україні інформаційних «воїнів»

Вівторок, 30 березня 2021, 19:35
Як Росія готує в Україні інформаційних «воїнів»

Ілля Вітюк, начальник управління, Департамент кібербезпеки СБУ, розповів, як добирають виконавців для інформаційних операцій. 

Зокрема, він зауважив, що треба розрізняти виконавців одноразових і тих, які діють постійно. Це він пояснив виданню Цензор.нет. 

Із його слів, одноразових виконавців часто використовують всліпу. Крім того, це дешевше. Тим виконавцям, які діють постійно, також зазвичай довіряють вузький сегмент діяльності у ланцюгу реалізації операції.

Як Росія готує в Україні інформаційних «воїнів»

"Виконавцями можуть бути дуже різні люди. Це й так звані "журналісти", блогери, різні дописувачі, які фінансуються силами, афілійованими з Кремлем. Найчастіше це прихильники російської ідеології або відверті українофоби, а інколи і просто не чисті на руку люди. Що стосується вербування – то це тонка справа, і воно не виглядає як у кіно. Людині просто пропонують зайнятися тим, що вона і так хотіла би робити з якихось своїх особистих мотивів. Соціальний статус не має значення, важлива закомплексованість, амбіції, жадібність, бажання помсти. Це є в кожній соціальній ніші", – розповів він. 

Якщо йдеться про РФ, то вона не шкодує коштів на оплату роботи виконавців. Інша річ, що значна частина цих коштів залишається в руках численних посередників. 

 

Ілля Вітюк пояснив, що виконавців, як правило, використовують наосліп, тому що їхня поведінка має бути щирою. 

"Якщо йдеться про діяльність в інформаційному просторі – публікація, поширення відповідних матеріалів або формування конкретних меседжів та наративів, – то людина скоріше усвідомлює (або принаймні здогадується), в чиїх інтересах вона діє. Утім спектр застосування РФ різних проксі-сил настільки широкий (від політичних сил та фінансово-промислових груп до окремих популярних блогерів чи місцевих активістів), що довести й задокументувати справжнього замовника або організатора інформаційної кампанії досить важко й можливо лише у ході проведення відповідних негласних заходів та слідчих дій. До того часу людина може себе заспокоювати, що нічого деструктивного чи неправомірного вона не здійснює, а просто заробляє гроші чи виконує якесь комерційне замовлення", – пояснив він. 

Звичайно, існують мережі або групи так званих конфідентів, які отримують грошову винагороду на постійній основі і повністю усвідомлюють, в чиїх інтересах вони працюють в інформаційному просторі, – зауважив експерт. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів