Поділитись:

На Волині СБУ викрила агента білоруського КДБ (відео)

Середа, 24 березня 2021, 10:01

Контррозвідка Служби безпеки України на території Волинської області викрила та припинила розвідувальну діяльність громадянина Республіки Білорусі.

Встановлено, що він був завербований КДБ РБ та переміщувався територію держави для виконання розвідувальних завдань й організації іншої протиправної діяльності. Про це повідомили в пресцентрі СБУ. 

Задокументовано, що співробітники іноземної спецслужби відпрацювали агенту завдання щодо збору актуальної інформації про ситуацію у прикордонні:

  • стан захищеності державного кордону України;
  • порядок його охорони;
  • технічне оснащення, кількість задіяного особового складу Державної
  • прикордонної служби України;
  • характеризуючі та компрометуючі дані на прикордонників і митників тощо.

Задля цього агент КДБ РБ намагався залучити до конфіденційного співробітництва військовослужбовців ДПС України з числа секретносіїв. Окрім отримання розвідувальної інформації, куратори вимагали від агента налагодити канали переправлення зброї та товарів подвійного призначення через державний кордон.

Отримані контррозвідкою СБУ дані свідчать про те, що ця діяльність серед іншого мала на меті організацію провокацій та створення інформаційних приводів для звинувачень України у нібито постачанні зброї для дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Республіці Білорусь.

Наразі громадянину Білорусі оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1. ст.114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Тривають слідчо-оперативні дії.

Заходи з припинення протиправної діяльності іноземного громадянина проводились у взаємодії з Державною прикордонною службою України під процесуальним керівництвом Волинської обласної прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів