Поділитись:

Пробне ЗНО на Волині: особливості, умови, цифри

Четвер, 25 березня 2021, 14:00

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання цього року відбудеться не так, як завжди. 

Про особливості та зміни ІА "Конкурент" розповіла завідувачка відділу ЗНО та моніторингових досліджень Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Корнейко.

Що зміниться? 

Зазвичай є дві суботи, під час яких охочі можуть взяти участь у тестуванні, випробувати себе на двох предметах. Цьогоріч, у зв'язку із епідеміологічною ситуацією, вирішили пробне тестування провести в один день. Тестування з усіх предметів відбуватиметься 10 квітня. Учасник зможе скласти ЗНО в пункті тестування з одного предмета, однак матиме можливість з власного інформаційного кабінету завантажити завдання з усіх предметів. Тобто один раз прийшовши в пункт тестування 10 квітня, учасник ознайомиться із процедурою, а потім вже зможе ознайомитися із завданнями з інших предметів у комфортних для себе умовах. Буде обмежений час для завантаження з усіх предметів і виконання завдань. До 16 квітня учасникам треба буде зробити цю процедуру. Якщо учасники хочуть отримати результат, то треба вирішити завдання і завантажити відповіді на спеціальний сервіс, який створено для учасників, він називається "Визначення результатів пробного ЗНО". Якщо учасники впишуться в терміни, то отримають ще й результати з інших предметів, окрім того, що складали безпосередньо в пункті тестування. 

Про пункти тестування і кількість учасників 

Загалом на Волині створять 27 пунктів тестування – майже в кожному колишньому районному центрі. Досить багато пунктів створюють у Луцьку. Пункти тестування з іноземних мов створюються винятково в Луцьку і в Ковелі через те, що під час складання тестів з іноземної мови є розділ аудіювання. Таку процедуру можна забезпечити лише в спеціальних умовах – спецтехніка закуплена тільки в Луцьку та Ковелі.

Цьогоріч зареєстровано менше учасників, ніж завжди. Як правило, на пробне тестування впродовж останніх років в області реєструвалися приблизно до семи тисяч учасників. Цьогоріч – трохи більше ніж п'ять тисяч. Зрозуміло, що лідер із заінтересованості учасників – українська мова та література. На другому місці – математика. Це теж було очевидно й зрозуміло, адже цьогоріч математика є обов'язковим предметом державної підсумкової атестації для всіх здобувачів загальної і середньої освіти. 

Тестування в умовах карантину 

Оскільки пункти тестування відкриваються на базі закладів освіти, які дбають про санітарно-епідеміологічну безпеку, то тут проблем бути не повинно. По-перше, в кожному закладі буде присутній медичний працівник, по-друге, на вході – обов'язковий температурний скринінг. Учасники допускатимуться за умови наявності захисної маски. Санітайзери на поверхах, контейнер для використаних масок при виході – все це також передбачено. 

ЗНО і так передбачає обмеження кількості учасників в навчальній аудиторії. Стандартна навчальна аудиторія для ЗНО – це 15 учасників, два працівники пункту тестування – старший інструктор та інструктор. Це та максимальна кількість людей, яка є в кабінеті. Учасники сидять по одному за столами. Якщо бували випадки, коли вони сиділи по двох, то це довгі столи. Буває, якщо тестування проводиться на базі закладів вищої освіти, то там нестандартні парти, довгі ряди, пристосовані для лекційних занять. Тоді між учасниками має бути витримана відстань – 1 метр 20 сантиметрів. Це заплановано і запрограмовано ще задовго до карантину, стандартна відстань між учасниками, яка дає можливість провести тестування максимально ефективно.

***

Торік ЗНО минуло без наслідків, як-то погіршення епідеміологічної ситуації. Жодного спалаху коронавірусу після ЗНО зафіксовано не було. Відтак в Україні і на Волині зокрема докладають усіх зусиль, щоб цьогоріч було абсолютно так само.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів