Поділитись:

Вчені з’ясовують зв'язок між вакциною AstraZeneca та появою тромбів

Неділя, 21 березня 2021, 21:03

Дослідники вивчають, що могло спричинити у щонайменше у 18 людей надзвичайно рідкісні тромби в мозку після застосування вакцини AstraZeneca від COVID-19.

Про це пише Українська правда, посилаючись на Reuters

Європейські вчені висунули теорію, згідно з якою вакцина викликає незвичні антитіла в деяких рідкісних випадках; інші дослідники намагаються зрозуміти, чи пов'язані випадки з протизаплідними таблетками.

Проте багато вчених стверджує, що остаточних доказів немає, і незрозуміло, як і чому вакцина AstraZeneca може спричинити проблему, яка відсутня при застосуванні інших вакцин проти коронавірусу.

Більшість рідкісних тромбів крові спостерігалася у жінок, переважно у Європі. В Індії зареєстровано два випадки захворювання.

Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що попередній огляд припускає, що вакцина не пов'язана зі збільшенням загального ризику утворення тромбів. Але це не виключає зв'язку з рідкісними випадками утворення тромбів у судинах, що відводять кров з мозку, відомим як тромбоз мозкових венозних синусів.

Дослідники з Німеччини та Норвегії, де були зареєстровані деякі випадки захворювання, цього тижня припустили, що вакцина може викликати імунну реакцію, при якій організм виробляє антитіла, здатні призвести до утворення тромбів.

Нагадаємо: за останні дні 13 держав – майже половина членів ЄС – оголосили, що призупиняють використання вакцини AstraZeneca. Причина цього рішення – розслідування випадків смертей вакцинованих через формування тромбів. Регулятор ЄС визнав вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів