Поділитись:

У православних християн почався Великий піст

Понеділок, 15 березня 2021, 09:40
У православних християн почався Великий піст

Розпочався важливий період для православних християн – Великий піст. 

Про те, як пройти цей період, розповіли на сторінці ПЦУ у фейсбуці. 

«Піст – добровільне самообмеження людини на певний період від усього зайвого, того, що обтяжує її, відволікає від суттєвого, негативно впливає на неї – задля духовного та тілесного вдосконалення. Великий піст – це духовна сорокаденна подорож, під час якої ми позбуваємося того, що віддаляє нас від Бога, очищуємо свої душі від гріхів. Піст встановлений як взірець для наслідування сорокаденного посту Мойсея та нашого Спасителя у пустелі: «Тоді Ісус виведений був Духом у пустелю, щоб спокушав Його диявол. І постився сорок днів і сорок ночей…» (Мф. 4: 1 – 2)», – йдеться у повідомленні. 

У ПЦУ наголошують, що піст – це не заборона, не суворе обмеження, це – «здорове стримання заради кращого життя, заради звільнення від гріха й того, що нас поневолює – залежностей, пристрастей, недобрих звичок. Піст – найкращий час для гартування сили волі людини, вміння володіти собою, перемагати в собі зло». 

Піст – це не дієта.

«Тілесний піст дозволяє нам приборкати наші бажання, із зовнішніх проблем переключитися на проблеми внутрішні, більше уваги приділити посту духовному, який полягає у молитві, стриманості, чистоті помислів, добрих ділах, милосерді, любові. Упродовж цього часу ми особливу увагу приділяємо покаянню, приступаємо до сповіді, причащаємося Животворчих Таїн Тіла і Крові Спасителя», – зазначили в ПЦУ. 

Святитель Іоан Золотоустий так говорить про справжню сутність посту: «Хто обмежує піст лише утриманням від їжі, той вельми безчестить його. Не тільки вуста повинні поститися, – ні, нехай постять і око, і слух, і руки, і все наше тіло. Піст є відступленням від зла, угамуванням язика, відкладенням гніву, приборканням похотей, припиненням наклепу, брехні і клятвопорушення. Ти постиш? Нагодуй голодних, напої спраглих, відвідай хворих, не забувай ув’язнених у темниці, пожалій змучених, утіш скорботних і тих, що плачуть; будь милосердним, лагідним, добрим, тихим, довготерпеливим, жалісливим, незлопам’ятним, благоговійним, стриманим та побожним, щоб Бог прийняв і піст твій, і в достатку дарував плоди покаяння».

До того ж, піст – це не період смутку, а передчуття радості, передусім, від можливості змінитися на краще, заради досягнення того, що важливе для нас у вічності. Піст – це добра нагода впорядкувати своє життя, переосмити його, звернути увагу на головні цінності в нашому житті: приділити увагу і знайти час на взаємини з Богом, рідними людьми та ближніми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів