Поділитись:

Стрітення Господнє: історія свята і традиції святкування

Понеділок, 15 лютого 2021, 09:55
Стрітення Господнє: історія свята і традиції святкування

Сьогодні, 15 лютого, православний світ відзначає велике дванадесяте церковне свято Стрітення Господнього.

“Стрітення” розшифровується як “зустріч”.

Свято Стрітення символізує зустріч Старого Заповіта з Новим Заповітом, зустріч людей Старого Заповіту з Месією, – пише ТСН. 

Історія свята Стрітення

Стрітення – архаїчне свято іудеїв. Зазвичай, на 40 день після народження дитини батьки приносили дитину в храм для благословення. Для цього вони приносили жертву – або ягня, або горлиць.

Так сталося і з Ісусом Христом. На сороковий день після Його народження Свята Сім’я принесла дитину в храм і взяла з собою жертву Богові у вигляді горлиць.

Біля Єрусалимського храму Богородицю з немовлям та праведного Йосипа зустрів старець на ім‘я Симеон. Він взяв дитину на руки і вимовив: “Нині отпущаєши раба Твого, Владико”. 

Після чого сказав два пророцтва, які стали фундаментальними для християнства.

Саме ця зустріч Симеона з Ісусом Христом – і є суть свята Стрітення. Після неї Симеона стали називати Симеон Богоприємець.

Перше пророцтво

Коли Симеон взяв немовля Христа на руки, він промовив пророцтво від Самого Господа: "Ось призначений Цей багатьом на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі, і на знак сперечання".

Зміст пророцтва зрозуміли пізніше, коли Ісус Христос виконав свою місію - був розп’ятий і воскрес для того, щоб усі люди через Нього могли отримати Спасіння і Вічне життя.

Кожен праведник Старого Заповіту мріяв дочекатися Месію. У євреїв і досі є свято Йом Кіпур, на яке усі свої гріхи вони умовно перекладали на жертовного козла, якого відпускали у пустелю. Люди давно мріяли про те, щоб хтось звільнив їх від власних гріхів. 

Кожен мріяв побачити Месію, але Симеон став першим, хто здійснив цю мрію.

Саме Симеон Богоприємець відкрив таємницю Хреста Господня, зміст розп’яття та воскресіння Христового.

Друге пророцтво Симеона

Також святий старець Симеон звернувся до Богородиці з другим пророцтвом від Господа: "І Тобі Самій зброя пройде душу, - так відкриються думки багатьох сердець".

Симеон пророкував Марії страшні випробування - побачити катування Її Сина на власні очі. Пророкував Богородиці пережити цей нестерпний біль заради спасіння всього людства.

Це пророцтво Симеона передає відома ікона Пресвятої Богородиці "Пом'якшення злих сердець" . 

Готування до Стрітення

Святий Симеон майже за 300 років до зустрічі з Христом отримав пророцтво - що не помре, поки не побачить на власні очі Христа.

За апокрифами був одним з 72 перекладачів Святого Письма з давньоєврейської на грецьку мову. Коли він дійшов у перекладі до книги пророка Ісаї, де йшлося про те, що непорочна Діва народить Сина, то не повірив і хотів перекласти слово “Діва” як “Жінка”. У ту ж хвилину перед ним з’явився Ангел, зупинив руку, і сповістив, щоб він нічого не змінював, і відтепер не помре, поки не побачить на власні очі правдивість пророцтв Ісаї.

Саме тому святий Симеон змушений був чекати, і прожив неймовірно велике життя - 360 років! Помер Симеон Богоприємець тільки після того, як зустрів біля єрусалимського храму Святу Сім’ю.

Що треба робити у день свята Стрітення

  • Цього дня  бажано прийти на святкову літургію,
  • Бажано сповідатися та причаститися. Причастя на дванадесяті свята – особливе благословення.
  • За можливістю на Стрітення бажано не працювати, а відпочивати.
  • Сповнити серце миром, спокоєм.
  • Привітати усіх своїх близьких  зі святом.
  • Молитися та читати Святе Письмо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів