Поділитись:

Розказали про водних мешканців річки Стохід

Середа, 10 березня 2021, 17:44
Розказали про водних мешканців річки Стохід

Річка Стохід – найдовша на Волині. Довжина річки – 188 км, площа басейну – 3125 км².

Вона бере початок біля села Семеринське, на Волинському Поліссі, в межах Волинської височини. Тече переважно на Північний Схід і впадає у річку Прип'ять.Про це повідомили у Волинському рибоохоронному патрулі. 

Назва ріки пов’язана з тим, що на деяких ділянках завдовжки в кілька десятків кілометрів її русло розпадається на «сто ходів» – безліч маленьких заплутаних русел, проток, рукавів загальною шириною від 1 до 2 км. Між протоками – височенні очерети та острівці лісу.

Завдяки особливостям своєї гідрографії Стохід вважають унікальним водним об’єктом не лише в Україні, а й у Європі.

Долина ріки у верхній течії завширшки до 4-4,5 км, нижче – завширшки до 7-10 км. Річище простежується переважно у верхній течії, де його ширина 20-25 м з середньою глибиною 0,5-1,5 м. Найбільша глибина становить 16,4 м.

Іхтіофауна річки налічує понад 30 видів риб. Серед найпоширеніших: щука, плітка, краснопірка, верховка, верховодка, плоскирка, лящ, в'юн, окунь, сріблястий карась та пічкур звичайний.

Мешкають тут і рідкісні: гірчак європейський, рибець, бистрянка російська, головень європейський, гольян озерний, рідко трапляються ялець звичайний та червонокнижна мінога українська.

На базі сформованих річкою унікальних водно-болотних ландшафтів створено Національний природний парк «Прип’ять-Стохід».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів